Kort tid efter TV2-dokumentaren, ’De vaccinerede piger’, var Frederiksberg Hospital klar med deres første videnskabelige studie om HPV-vaccinens mistænkte bivirkninger. Den anden artikel er nu på vej i trykken.
Læge Louise Brinth, samt overlæge og forskningschef Jesper Mehlsen, var frontfigurer i TV2-dokumentaren den 26. marts 2015. De stod frem og fortalte om de mange henvendelser, som de har fået på Synkopecenteret ved Frederiksberg Hospital fra patienter med en række lidelser, der mistænkes for at være bivirkninger til HPV-vaccinen.
Kort tid efter udsendelsen blev deres første videnskabelige studie offentliggjort i tidsskriftet Danish Medical Journal.
Suspected side effects to the quadrivalent human papilloma vaccine
I studiet har de analyseret data fra 53 patienter, som alle har fået bivirkninger inden for to måneder efter HPV-vaccination, og som ikke har haft en kronisk sygdom før vaccinen. Patienterne i studiet er piger og kvinder i alderen 12-39 år.
Alle 53 patienter rapporterede om hovedpine, der var startet efter vaccination, og som de bl.a. beskrev som værende på daglig basis, kontinuerlig, alvorlig og invaliderende.
51 patienter (96%) oplevede ortostatisk intolerans. Det er en tilstand, hvor patienten i stående stilling har symptomer, som bedres i liggende stilling. Det autonome nervesystem påvirkes i en sådan grad, at man kan opleve ændringer i vejrtrækningen, svimmelhed, hjertebanken, træthed og kvalme. Fordøjelsen, synet, svedproduktion og meget mere kan desuden påvirkes. I nogle tilfælde kan der forekomme besvimelser. I alt havde 45 % af patienterne tilbagevendende bevidsthedstab og 53% blev diagnostiseret med POTS.
51 patienter (96%) klagede over udbredt træthed, 47 (89%) over kognitiv dysfunktion, hvor bl.a. koncentrationsevnen og hukommelsen var forværret. 45 kvinder og piger (85%) led af søvnproblemer og 37 (70%) rapporterede om visuelle symptomer med slørret syn og overfølsomhed over for lys. Desuden blev der i høj grad oplevet gastrointestinale symptomer (mavesmerter, kvalme mv.), neuropatiske smerter (fx ved brændende eller stikkende fornemmelse i huden), motoriske symptomer (hvor patienterne bl.a. oplevede ufrivillig muskelaktivitet), dyspnø (fx ved mangel på luft og en samtidig brystsmerte -eller trykken), hudgener, dysfunktion i blæren, svaghed i lemmer, vaskulære abnormaliteter (bl.a. ved ændring i hudfarve og hævelse), uregelmæssig menstruation og hyperventilation.
I studiet beskrives op mod 75 patienter på Synkopecenteret, der alle har et tilsvarende mønster af symptomer efter HPV-vaccinen. Studiets fund korrelerer med hvad andre studier har fundet, bl.a. fra to japanske forskere, Nishioka og Kinoshita, som vi tidligere har omtalt her på siden.
En del af patienterne i studiet er desuden karakteriseret ved at have et bemærkelsesværdigt højt aktivitetsniveau før symptomerne startede, hvilket tyder på, at det kan have påvirket deres immunrespons på vaccination.
Muligheden for et psykisk massefænomen blev også taget til overvejelse i studiet, men dette blev ikke fundet sandsynligt med alle de andre faktorer taget i betragtning. Nogle af pigerne har været mistænkt for at have en funktionel lidelse, men eftersom det autonome nervesystem styrer de fleste af kroppens funktioner, kan symptomer fremkomme som diffuse og meget forskelligartede. Selvom POTS ses hos mere end halvdelen af de 53 kvinder, skal diagnosen ses som sekundær til en anden endnu ukendt tilstand.
Studiet slutter af med at udtrykke vigtigheden af flere studier, der kan give en afklaring af sandsynligheden for en eventuel årsagssammenhæng mellem symptomer og HPV-vaccinen.
I det andet studie, der netop er ved at blive publiceret, er der sat yderligere fokus på diagnosen POTS.
I studiet har alle 35 patienter symptomer fra det autonome nervesystem, og 21 har fået stillet diagnosen POTS. I alt er der i litteraturen nu beskrevet 32 tilfælde af POTS efter HPV-vaccination.
Vi har skrevet om nogle af de tidligere studier her: