lørdag, 13. juli - 2024
ForsideAndetÅrene der gikÅret der er gået med HPV-vaccinen

Året der er gået med HPV-vaccinen

2014DerGik

Kritikken af HPV-vaccinen er ikke stilnet af det seneste år – i stedet er der kommet yderligere fokus på bivirkningerne og medicinalindustriens dobbeltroller. I et sandt festfyrværkeri af links ser vi tilbage på året der er gået.

Endnu et år er gået, hvor HPV-vaccinen har været på markedet. Alt imens er der kommet stadigt flere bivirkningssager sammen med stigende international kritik af HPV-vaccinen. Her i Danmark har der også været stigende mediedækning om HPV-vaccinen. Ser man blot på den seneste måned, har der bl.a. været artikler på både Dagens Medicin, DR Nyheder samt i BT. Dette skyldes især at den praktiserende læge, Stig Gerdes, på ny har udtrykt sin bekymring over HPV-vaccinens mange bivirkninger. Hele hans debatindlæg, samt Sundhedsstyrelsens svar, kan læses her:

Stig Gerdes: Vaccine uden fordele
Sundhedsstyrelsen: Flere fordele end ulemper

Debatten fortsatte i midten af december på DR, hvor overskriften lød på at, ”Læge nægter at vaccinere kvinder mod livmoderhalskræft” og ”HPV-vaccine: Der er bivirkninger ved al medicin

En anden grund til at HPV-vaccinen i øjeblikket omtales i medierne, er at der er en ny HPV-vaccine, Gardasil 9, på vej. Ifølge den seneste udmelding til BT kan vi allerede forvente at vaccinen kommer på markedet i Danmark i løbet af 2015. BT fulgte den 25. december også op på en afsløring som foreningen Vaccinationsforum tidligere på året bragte, om at en af forsøgslægerne bag studiet til Gardasil 9 har haft interessekonflikter. Forskningschefen, Jesper Mehlsen, udtaler til BT, at han kun modtog 5000 kr. fra vaccineproducenten Merck og mener dermed ikke at han har nogen økonomiske interesser involveret. Her på siden har vi yderligere fundet ud af, at Mehlsen ikke er den eneste med interessekonflikter, så de dårlige undskyldninger bliver efterhånden sværere at løbe afsted med.

Ser vi på HPV-vaccinen internationalt er der sket meget. Først på året meldte en fransk whistleblower og tidligere læge hos Merck ud, at HPV-vaccinen vil blive den største historiske skandale i nyere tid. Frankrig har også sat en stor underskriftindsamling i værk for at få stoppet HPV-vaccinen. Her skrev over 700 læger under. Ser vi på Japan har de helt stoppet deres anbefaling af HPV-vaccinen på ubestemt tid. Japanske forskere har også været i gang med at udvikle en specifik HPV-diagnose, HANS, der især sætter fokus på de mange neurologiske bivirkninger der er dukket op. Derudover har lande som Colombia, Schweiz, USA og senest Norge fået øjnene op for vaccinens bivirkninger.

Status fra Sundhedsstyrelsens seneste udmelding i denne måneds ”Nyt om Bivirkninger” er, at der nu er 283 alvorlige bivirkningsindberetninger. I denne omgang omhandler tre af indberetningerne udvikling af sygdommen multiple sklerose. Også den mistænkte bivirkning, POTS, bliver fortsat indberettet efter vaccination. Samtidigt er Sundhedsstyrelsen også begyndt at holde øje med bivirkningen CPRS (complex regional pain syndrome), som vi tidligere har skrevet om her på siden i forbindelse med et japansk studie.

I 2015 vil vi prøve noget nyt. På det seneste har vi nemlig arbejdet på en flyer, som vi snart vil dele med jer og håber at i har lyst til at hjælpe med at få den delt ud rundt omkring i landet.

Vi håber, at i alle kommer godt ind i 2015, og vi glæder os til fortsat at arbejde for retfærdig oplysning om HPV-vaccinen i det kommende år.

Godt nytår!

SENESTE ARTIKLER

Logo

Abonner på vores Nyhedsbrev –
Subscribe to our Newsletter