onsdag, 24. juli - 2024
ForsideMedierDanske medierSundhedsstyrelsen er afhængig af medicinalindustrien

Sundhedsstyrelsen er afhængig af medicinalindustrien

På tværs af flere medier kan man i dag læse, at Sundhedsstyrelsen kritiseres for deres finansiering og for at Sundhedsstyrelsen er afhængig af medicinalindustrien.

Sundhedseksperter retter kritikken mod det faktum, at over halvdelen af Sundhedsstyrelsens indtægt kommer fra medicinalindustrien – den industri som Sundhedsstyrelsen netop har til opgave at kontrollere. Formanden for Lægeforeningen, Mads Koch Hansen, mener at det bør laves om, idet det sender en forkert signalværdi. Han foreslår i stedet, at medicinalindustriens betalinger går ind i en statslig fond, hvorfra pengene så kan trækkes. I 2014 tjener Sundhedsstyrelsen 297 millioner kroner for medicinalindustriens betalinger for gebyrer, mens 220 millioner kroner kommer fra staten.

Berlingske: Sundhedsstyrelsen lever på medicinalindustriens penge

Læge, Karsten Juhl Jørgensen, fra det uafhængige forskningsinstitut, Cochrane, finder også situationen kritisk. Han henviser til, at det er lige så uhensigtsmæssigt, som når læger modtager penge fra industrien. ”Det kan rejse tvivl om, hvorvidt Sundhedsstyrelsen er et serviceorgan for medicinalindustrien, frem for at stå utvetydigt på patienternes side,” udtaler han til Metroxpress.

Også Danske Patienters formand, Lars Engberg, vil have stoppet denne finansieringsform. Han har også et fint billede på situationen: ”Man bider jo nødigt den hånd, der fodrer”. Om Sundhedsstyrelsen i dag påvirkes eller ej, så er faktum, ”at styrelsen kan miste indtægter, hvis de er for skrappe over for industrien”. Derfor ser han også gerne, at Styrelsen kan blive helt uafhængig, så danskerne kan have fuld tillid.

Allerede i foråret udtalte Lægeforeningen, at Sundhedsstyrelsen ikke er uafhængig, når cirka halvdelen af styrelsens midler kommer fra medicinalindustrien, hvilket vi skrev om her:

Lægeforeningen: Sundhedsstyrelsen er ikke uafhængig

Så mon der snart er ændringer på vej?

SENESTE ARTIKLER

Logo

Abonner på vores Nyhedsbrev –
Subscribe to our Newsletter