Om autoimmune sygdomme

Autoimmune sygdomme kan opleves efter vaccination og er et udbredt aspekt af det som Professor Yehuda Shoenfeld i 2011 definerede som ASIA (Autoimmun/autoinflammatorisk Syndrom Igangsat af Adjuvanter).

‘ASIA’ – autoimmune/inflammatory syndrome induced by adjuvants

Han beskriver altså hvordan hjælpestoffer kan generere autoimmune/inflammatorisk sygdomme, som bl.a. kan være fra aluminium og kviksølv i vacciner. En adjuvant bruges i vacciner til at forstærke atigenspecifikke immunreaktioner. Aktiveringen af immunsystemet af adjuvanter kan manifestere sig som autoimmunitet eller autoimmune sygdomme.

Kritierierne for ASIA er:

 • Udsættelse for en ekstern stimuli f.eks. infektion, vaccine og/eller adjuvanter før kliniske manifestationer.
 • Fremkomsten af typiske kliniske manifestationer som:
  • Myalgi, muskelsvaghed.
  • Artralgi og/eller ledsmerte.
  • Kronisk træthed, søvnforstyrrelser.
  • Neurologiske manifestationer.
  • Kognitiv svaekkelse, hukommelsestab.
  • Febertilstand.
 • Fjernelse af det bivirkningsforårsagende middel forårsager forbedring.
 • Typisk biopsi af involverede organer.

Mindre kriterier

 • Forekomsten af autoantistoffer.
 • Andre kliniske manifestationer som f.eks. gastrointestinale forstyrrelser, livedo reticularis/hudforandringer.
 • Specifik HLA som f.eks. HLA DRB1, HLA DQB1.
 • Udvikling af autoimmune sygdome som f.eks. raynauds syndrom og antifosfolipid syndrom.

Mange autoimmune sygdomme har enslignende symptomer og det kan derfor være svært at stille den korrekte diagnose. Nogle af de typiske symptomer kan være: Dårlig hukommelse, koncentrationsbesvær, træthed, søvnproblemer, hurtig/langsom hjerterytme, rysten, muskelsmerter/muskelsvaghed, øget/nedsat appetit, pludselig vægttab/øget vægt, varme/kuldeintolerance, depression, diarré, menstruationsforstyrrelser, nedsat sexlyst og infertilitet.

Liste over autoimmune sygdomme

Akut Dissemineret Encephalomyelitis (ADEM): Er en neurologisk tilstand karakteriseret ved inflammation og skade på myelinskeder i cerebrum og medulla, på baggrund af autoimmun reaktion. Det er en monofasisk sygdom som ofte er forudgået af en virussygdom eller vaccination

Akut Interstitiel Nefrit (AIN): Det er en akut, oftest reversibel nyresygdom karakteriseret af inflammatoriske infiltrater i nyrernes interstitium. Tilstanden er en vigtig årsag til akut nedsat nyrefunktion, men fører kun sjældent til alvorligt nyresvigt. S også som en del af billedet ved immunologiske nyresygdomme og systemsygdomme.

Ankylosing Spondylitis (AS): Også kaldet morbus bechterews sygdom. Spondylitis betyder betændelse i ryghvirvlerne, og ankylopoietica er navnet på den type ledbetændelse, der har tendens til at fremkalde stivhed i leddene, gigtsygdom. På grund af sin snigende udvikling – eller egentligt de sent påvisbare røntgenforandringer – stilles diagnosen ofte sent i forløbet.

Arthritis: Også kaldet gigt, er en betegnelse der dækker over flere sygdomme, som viser sig ved at det gør ondt at bevæge sig. Herunder findes f.eks. slidgigt (osteoarthritis), leddegigt (rheumatisk arthritis), og børnegigt juvenil idiopatisk artrit).

Behcets Syndrom: Sygdommen er karakteriseret ved tilbagevendende sår i munden og på kønsorganerne, forskellige grader af øjensymptomer (karbetændelse, regnbuehindebetændelse), hududslæt (især erythema nodosum, dvs. rødligt/blålige knudeformede hævelser i huden), karbetændelse, blodpropdannelse i blodkar (tromboflebit). Desuden kan der forekomme ledhævelse, oftest i ankler og knæ.

Bells Parese: Kaldes også idiopatisk facialis parese og skyldes lammelse af den ene ansigtsnerve. Årsagen er ukendt og sygdommen forekommer hos både børn og voksne. Det er en lammelse af de ansigtsmuskler man bruger til at lave mimik med, også kaldet de mimiske muskler. Det betyder at der kan være besvær med at rynke panden, lukke øjet samt rynke næse og trutte med munden.

Crohns Sygdom: Er en kronisk inflammatorisk tarmsygdom, dvs. betændelsestilstand i tarmen. Den kan ramme alle dele af tarmsystemet – fra læberne ned til endetarmsåbningen. Den rammer dog oftest området i overgangen mellem tynd- og tyktarmen. Betændelsen går gennem alle lag i tarmvæggen, fra slimhinden på indersiden og til ydersiden af tarmen. Det betændte område bliver rødt, hævet, smertefuldt og det kan eventuelt bløde derfra.

Cøliaki: Også kaldet glutenintolerans eller glutenallergi, er ikke en allergi i traditionel forstand, men derimod om en inflammatorisk tyndtarmssygdom forårsaget af en immunforsvarsdefekt. Personer med cøliaki mangler evnen til at kunne tåle glutenholdige næringsmidler. Sygdommen er livslang og kan kun behandles med en absolut glutenfri diæt.

Diabetes Mellitus Type 1: Også kaldet sukkersyge, er en sygdom hvor blodets indhold af sukker (glukose) er øget ud over det normale. Dette skyldes enten at bugspytkirtlen ikke producerer nok af hormonet insulin, eller at kroppens celler ikke responderer på det producerede insulin. Udvikling af type 1 diabetes kræver at man også bliver udsat for en udløser i omgivelserne. Udvikling af type 1 diabetes er ikke relateret til livsstil.

Epilepsi: Er et neurologisk fænomen, en forstyrrelse i hjernen, som bevirker, at man ind imellem mister kontrollen over hele eller dele af sin krop og/eller bevidsthed. Anfaldene opstår på grund af en pludselig, forbigående forstyrrelse i en større eller mindre del af hjernens celler. Det er ikke en egentlig sygdom, men en samling af symptomer, der viser sig ved spontane, gentagne og ensartede anfald, med eller uden påvirkning af bevidstheden.

Erythema Nodosum: Også kaldet knuderosen, er en paniculitis (betændelse i subcutis), som påvirker hudens subkutane fedtvæv. Tilstanden viser sig i starten som ømme erytematøse knuder i huden. I mange tilfælde er erythema nodosum et tegn på en alvorlig sygdom, som kan behandles. Håndtering af den underliggende årsag er den mest effektive måde at lindre erythema nodosum på.

Graves Sygdom: Også kaldet basedows sygdom, er en autoimmun stofskiftesygdom. Symptomerne er mangeartede, og det kan derfor være svært at stille diagnosen, men har man mistanke om en stofskiftesygdom, kan en blodprøve meget let af- eller bekræfte mistanken.

Guillain-Barré Syndrom (GBS): Er en form for nervebetændelse, der bl.a. kan opstå efter en infektion. Det kan også opstå efter en operation, efter lymfekræft, borrelia eller vaccination. Årsagen til syndromet er en betændelsesreaktion af nerverødderne i rygmarven, der kan skyldes, at immunsystemet forveksler ens egne nerver med et virus eller en bakterie og angriber nerverne.

Hashimotos Thyreoidit: Er akutte eller kroniske betændelsesforandringer i glandula thyreoidea (skjoldbruskkirtlen). Såfremt den øgede thyreoidea stimulerende hormon ikke kan få skjoldbruskkirtlen til at producere tilstrækkeligt stofskiftehormon, vil stofskiftet blive for lavt.

Henoch-Schönleins Purpura (HSP): Også kaldet anafylaktoid purpura, er en vaskulitis som påvirker hud, tarm, nyrer og led. Det er den den hyppigste vaskulitis i barnealderen. Eksponering for et antigen fra en infektion, medikament eller andre miljøfaktorer kan udløse dannelse af antistof og immunkomplekser.

Hyperthyreose: Også kaldet hyperthyroidisme, betyder overaktivitet i skjoldbruskkirtlen, hvilket resulterer i alt for meget thyroid hormon i blodbanen. Den forøgelsen af thyroid hormoner fører til overaktivitet i kroppens stofskifte.

Idiopatisk Trombocytopenisk Purpura (ITP): Er en autoimmun sygdom hos børn og voksne. Sygdommen er karakteriseret ved isoleret nedsat trombocyttal. Diagnosen er en eksklusionsdiagnose, det vil sige, at sekundære årsager til trombocytopenien skal være udelukket som f.eks. medicin-og alkoholudløst trombocytopeni, trombocytopeni i relation til systemisk bindevævssygdom, lupus erythematosus disseminatus, kronisk lymfatisk leukæmi etc. Den er hos børn oftest forbigående – af ugers til få måneders varighed. Hos voksne har ofte et kronisk forløb.

Inflammatorisk Tarmsygdom: Er en kronisk betændelsestilstand i tarmen. Man skelner mellem to sygdomme: crohns Sygdom og colitis ulcerosa. Crohns sygdom angriber oftest den nedre del af tyndtarmen, men kan også findes i tyktarmen og andre dele af mave-tarmkanalen. Colitis ulcerosa forekommer udelukkende i tyktarmen, ofte kun i endetarmen eller den nedre del af tyktarmen.

Juvenil Idiopatisk Artrit (JIA): Er en kronisk sygdom, som kendetegnes ved vedvarende ledbetændelse. Typiske tegn er smerter, hævelse, varme og reduceret bevægelighed af led. Idiopatisk betyder, at man ikke kender årsagen til sygdommen. Juvenil betyder, at symptomerne er opstået før 16 års alderen. Arthrit betyder betændelse i led.  Den er anderledes end leddegigt hos voksne, da den ofte er mildere og fører til mindre ødelæggelse af leddene.

Lokal Sklerodermi: Også kaldet morphoea er en lokal form for bindevævssygdommen sklerodermi. Det er en autoimmun sygdom, hvor kroppen angriber sine egne væv. Ved morphoea er der afgrænsede, aragtige, glatte og gullige områder på huden. Musklerne nedenunder området kan skrumpe. I ansigtet kan det ligne følger efter et sabelhug.

Ménières sygdom:  Er en forstyrrelse af det indre øre, som kan påvirke hørelse og balance i varierende grad. Ménières sygdom består af en triade af symptomer: tiltagende høretab, øresusen (tinnitus) og anfaldsvis svimmelhed.

Multipel Sklerose (MS): Er en kronisk, uhelbredelig neurologisk sygdom, som rammer centralnervesystemet, det vil sige hjernen og rygmarven. Mere præcist er det en sygdom i hvilken myelinskeder omkring hjernens og rygsøjlens axoner bliver beskadigede, hvilket fører til demyelinering og ardannelse såvel som et bredt spektrum af tegn og symptomer. De mest almindelige er nedsat førlighed, dårligt syn, lammelser og koordinationsvanskeligheder; men patienterne har forskellige symptomer alt efter hvor i hjernens eller rygmarvens myelin, betændelserne opstår.

Myalgisk encephalitis (ME): Betegnes også som Kronisk træthedssyndrom (CFS). Man oplever at være konstant træt og slap i mere end 6 måneder, men hvor intet kan påvises ved infektioner.

Myosit: Det er en reumatologisk betændelsestilstand i muskler og kaldes derfor myosit. Hvis man samtidigt også har en betændelsestilstand i huden, kaldes det dermatomyosit. Tilstanden fører til muskelsvaghed, specielt i skulderbuer og hoftebuer, og man kan få feber og dårlig almentilstand med vægttab.

Narkolepsi: Er en sjælden sygdom, hvor man pludselig får en uimodståelig trang til at sove. Udover søvntrangen er narkolopsi kendt for anfald, hvor alle muskler slappes, så man pludselig kan falde sammen. Narkolepsi er kendetegnet ved en række tegn på forstyrrelser i de områder af hjernen, der styrer overgangen mellem vågen tilstand og forskellige typer af søvn.

Optisk Neuritis: Idiopatisk, inflammatorisk demyeliniserende tilstand i synsnerven, som kan involvere den del af nerven, som ligger bag bulbus eller selve synsnervepapillen. Sygdommen giver oftest en synsreduktion, men tab af synsstyrken på begge øjne kan forekomme, samtidigt eller sekventielt.

Ovariel dysfunktion (POF): Er tabet af funktionen I æggestokkene før en alder på 40 år. Det er en idiopatisk autoimmune sygdom der medfører infertilitet.

Pancreatitis: Det er en kronisk lidelse med betændelsesforandringer og arvæv i bugspytkirtlens væv og udførselsgange. Sygdommen ledsages næsten altid af mavesmerter, der ofte stråler ud i ryggen. Betændelsesforandringerne fører desuden til nedsat produktion af bugspyt og blodsukkerregulerende hormoner. Derfor opstår der ofte fedtdiaré, vægttab og diabetes.

Paralyse: Er en betegnelse for en lammelse, som medfører det fuldstændige tab af evnen til at bruge sine muskler. Lammelsen kan give sig udtryk i såvel konstant slaphed som spænding i lemmerne eller endog spastisk lammelse.

Pigmentforstyrrelser: Med betegnelsen pigmentforstyrrelser menes sygdomme i hudens pigment-dannende celler. Disse celler kaldes melanocytter. Pigmentdannelsen kan ved visse sygdomme være for stor eller for lille, og de pigment-dannede celler kan vokse ukontrolleret. Pigmentforstyrrelser kan f.eks. dække over sygdomme som vitiligo.

Posturalt Takykardi Syndrom (POTS): Syptomer på sygdommen er for hurtig hjerterytme, som opstår eller forværres i stående stilling, varme omgivelser eller under motion. Herudover lider mange af for lavt blodtryk samt rigtig mange andre mere eller mindre diffuse symptomer fra det autonome nervesystem.

Psoriasis: Er præget af røde, fortykkede områder på huden, der er dækket af glinsende skæl. De ramte hudområder findes særligt ofte i hårbunden, på albuer og knæ samt den nedre del af ryggen.

Raynauds syndrom: Betegnelsen for nedsat blodforsyning til fingre og/eller tæer. Disse symptomer kommer i anfald. Den nedsatte blodforsyning viser sig ved farveskift. I starten af anfaldet er fingrene og/eller tæerne blege, herefter får de en blålig farve, og til sidst rødmer de. Farveskiftet kan være ledsaget af prikkende, stikkende ubehag eller smerter.

Reumatoid Artrit (RA): En kronisk, inflammatorisk ledsygdom, som kan føre til destruktion af led, nedsat livskvalitet og øget mortalitet. Den angriber særligt perifere led og lednært væv og fører over tid til knogleerosion, ødelæggelse af brusk og kan medføre fuldstændigt tab af ledintegritet.

Stevens Johnson Syndrom (SJS): Der kommer i huden mørkerøde hævede velafgrænsede pletter, mest på fødder, arme og ben. Der kan være feber og påvirkning af almentilstanden, blæredannelse og sår på slimhinder. Det kan eventuelt udvikle sig til en livstruende tilstand med afløsning og henfald af det yderste hudlag, toxisk epidermal nekrolyse.

Systemisk Lupus Erythematosus (SLE): Sygdommen kan have et uforudsigeligt og aggressivt forløb, der kan medføre skader i ansigtshuden. Sygdommen kan ramme næsten alle organer eller væv, fortrinsvis hud, led, nyrer, slimhinder og nervesystem.

Systemisk Sclerodermi: Er en systemisk bindevævssygdom og en multiorgan sygdom karakteriseret ved aflejring og akkumulering af store mængder kollagen og ekstracellulær-matrix-molekyler, dysfunktion af mikrovaskulære endotelceller og ændret immuntolerance.

Ulcerøs Kolit: Blødende tyktarmsbetændelse er en kronisk sygdom med betændelse og sår i tyktarmens slimhinde. Betændelsen skyldes ikke bakterier, og årsagen til sygdommen er ukendt.

Uveitis: En fællesbetegnelsen for en betændelsesreaktion i øjets regnbuehinde og årehinde, øjets uvea.

Vaskulitis: Også kaldet karbetændelse.