Det er en gratis HPV-vaccine, men nu tøver flere kvinder med at tage imod tilbuddet.
Lørdag den 3. august bragte TV2 et indslag, om at mange unge kvinder tøver med at tage imod tilbuddet om en gratis HPV-vaccine, grundet stigende skepsis overfor vaccinen og dens bivirkninger. En skepsis, der er velbegrundet og forståelig. I indslaget er der dog et interview, som her vil blive taget til diskussion. For Tyra Grove Krause, overlæge ved Statens Serum Institut, mener, at frygten stort set er ubegrundet. Hun understreger, at fordelen ved vaccinen mere end opvejer ulemperne. Hun udtaler: “Man kan ikke garantere, at der ikke kan opstå sjældne uventede alvorlige bivirkninger, men vi kan se, at der kun er rapporteret om fem alvorlige bivirkninger pr. 100.000 doser, der er givet. Så det er en meget lille risiko, der er.”
Hvad vi nu vil sætte spørgsmålstegn ved er, om 5 alvorlige bivirkninger ud af 100.000 doser alligevel ikke også er værd at tage med i beregningerne? Specielt når de alvorlige bivirkninger f.eks. kan være lammelser eller føleforstyrrelser, der varer for livet. Tal fra WHO viser, at dødeligheden fra livmoderhalskræft i industrialiserede lande med effektive screeningsprogrammer, er på omkring 1,7 per 100.000 kvinder.
Human papillomavirus (HPV) vaccine policy and evidence-based medicine: are they at odds?
Myndighederne giver altså en vaccine, der hævdes at skulle virke mod livmoderhalskræft, på trods af, at der er knap 3 gange så stor chance for en invaliderende bivirkning fra vaccinen, end der er af at dø af livmoderhalskræft. Det på trods af, at vaccinen aldrig er dokumenteret til at virke mod livmoderhalskræft. Vaccinen ser altså ud til at kunne skade mere end den gavner. Har vi virkelig lyst til at udsætte en hel generation af unge kvinder, for at være forsøgskaniner?