onsdag, 24. juli - 2024
ForsideBivirkningerDiverse bivirkningerIndberettede bivirkninger til Sundhedsstyrelsen

Indberettede bivirkninger til Sundhedsstyrelsen

Sundhedstyrelsen har i deres nyhedsbrev fra september gennemgået nogle af de seneste bivirkninger, som er indberettet efter HPV-vaccination.

Der er nu meldt i alt 269 alvorlige bivirkninger efter HPV-vaccination i Danmark, hvilket ud fra det givne antal doser svarer til over 50 alvorlige bivirkninger pr. 100.000 vaccinerede kvinder. Det er en meget stor andel, når man sammenligner med bivirkninger fra andre vacciner, eller sågar opvejer det mod risikoen for at dø af livmoderhalskræft, der i øjeblikket ligger på 3,2 ud af 100.000 kvinder.

Blandt de hyppigste indberetninger til Sundhedsstyrelsen, som ikke er klassificeret som alvorlige, melder 11 % om hovedpine, 10 % om svimmelhed og 7% om føleforstyrrelser. Mærkværdigt nok er føleforstyrrelse ikke nævnt i et eneste produktresume, på trods af at det er en af de hyppigst inderettede bivirkninger i Danmark, med over 75 indrapporteringer på nuværende tidspunkt. Den sjældne sygdom, Guillain Barre syndrom, nævnes dog i produktresumeet og er en sygdom, der kan give prikken og stikken, føleforstyrrelse eller muskelsvaghed i lemmer, og som kan føre til begrænset eller generaliseret lammelse. Det er derfor vigtigt at blive ordentligt udredt ved mistanke dertil.

Nogle af de alvorlige bivirkninger, som Sundhedsstyrelsen beskriver, er POTS og svimmelhed, ortostatisk hypotension (besvimelse), posterior uveitis (betændelsesreaktion i øjet) og pericarditis (inflammatorisk tilstand omkring hjertet/brystsmerte). Disse bivirkninger bliver vurderet som mulige af Sundhedsstyrelsen på grund af et tidsmæssigt sammenfald. Til gengæld mener Sundhedsstyrelsen ikke, at nogle af de andre indberetninger omhandlende (kronisk) træthed, svimmelhed, varierende ubehag, synsforstyrrelser, føleforstyrrelser, gentagne kramper, snurrende fornemmelser, feberepisoder eller smerter omkring hjertet har en sandsynlig sammenhæng. Dette skyldes enten, at de ikke ser en tidsmæssig sammenhæng, eller at de ikke mener, at det er beskrevet i litteraturen.

Alle disse bivirkninger er dog nogen vi her på siden kan nikke genkendende til og mange står også beskrevet i produktresumeet, på trods af at Sundhedsstyrelsen skriver det modsatte. Ligeledes har Professor Romain Gherardi i sin forskning påvist, at bivirkninger fra vacciner kan forekomme langt senere; fra 5 år og op til 12 år efter vaccination, vil bivirkninger forårsaget af aluminium, kunne måles i kroppen.

Sundhedsstyrelsen nyhedsbrev fra september kan læses her: Nyt om bivirkninger 

Hvis man mistænker bivirkninger, opstået efter HPV-vaccination, er det vigtigt at få indberettet, enten gennem egen læge eller via følgende hjemmeside: www.meldenbivirkning.dk

SENESTE ARTIKLER

Logo

Abonner på vores Nyhedsbrev –
Subscribe to our Newsletter