onsdag, 24. juli - 2024
ForsideMedierDanske medierStaten betaler for medicinalindustriens skader

Staten betaler for medicinalindustriens skader

I sidste måned skrev Information om medicinalindustriens skader, som staten og brugerne i sidste ende ender op med at betale.

Hver gang en patient i Danmark ønsker erstatning for en lægemiddelskade, er det ikke medicinalindustrien, der skal betale for produktets påførte skade. Det danske system baseres nemlig på en ”unik erstatningsordning”. I modsætning til alle andre lande, er det her staten, der betaler.

Den statslige forsikringsordning blev oprettet i 1992, hvor man bl.a. blev inspireret af den model Sverige bruger. Den danske model endte dog med at skille sig kraftigt ud i selve finaniseringsdelen. Mens medicinalvirksomheder i Norge og Sverige betaler ind til en fælles forsikringsfond,  kunne man ikke nå til enighed med industrien i Danmark. Det endte derfor med at blive finansieret ud fra et sænket tilskud til medicin. Kent Kristensen, lektor i sundhedsret på Syddansk Universitet, påpeger, at det derved i sidste ende er blevet patienterne, der står for at betale ordningen i kraft af det lavere tilskud.

Flere politikere i Folketinget samt overlæge og talsperson i netværket Læger Uden Sponsor, Thorsten Schumann, undrer sig over denne ordning: Når producenterne tjener profitten, bør det også være dem, der betaler for skaderne.

Det viser sig, at staten har mulighed for at få refunderet den erstatning, som patienterne har fået udbetalt, ved den ansvarlige producent. Det er bare aldrig sket. Staten har dog prøvet at få refunderet for flere erstatningssager, bl.a. under den omdiskuterede Omniscan-skandale, et tidligere anvendt røntgenkontrastmiddel. Men de kunne ikke løfte bevisbyrden og måtte derfor droppe sagen. Kun én gang har staten taget sagen videre, blot for at tabe i højesteret.

Sundhedsminister, Nick Hækkerup, samt Lægemiddelindustriforeningen mener, at det er et glimrende system. Også på trods af at ordningen tilsyneladende ikke virker.

Det giver pludselig en indsigt i, hvorfor staten sandsynligvis holder igen med at udbetale erstatninger for HPV-vaccinens mange skadelige bivirkninger. I og med at lægemiddelskader sjældent efterlader et direkte bevis for den specifikke skade, er det altså op til den enkelte patient at skulle igennem et stort, umuligt stykke arbejde for at bevise sin skade, og ender i mange tilfælde ud med at Patienterstatningen med arrogant lethed afviser sagen.

Læs hele Informations artikel her:

Du betaler for medicinalvirksomhedernes fejl

SENESTE ARTIKLER

Logo

Abonner på vores Nyhedsbrev –
Subscribe to our Newsletter