onsdag, 24. juli - 2024
ForsidePolitikPolitikHPV-vaccinen og GAVI Alliancen

HPV-vaccinen og GAVI Alliancen

Danmark bruger millioner af kroner på at støtte HPV-vaccinen og GAVI Alliancen gennem vaccineprojekter rundt omkring i verden.

Danske skattekroner brugt til at støtte udenlandske medicinalgiganter

Danmark har de sidste 13 år doneret 252 millioner danske skattekroner til GAVI Alliancen – Global Alliance for Vaccines and Immunisation – en alliance der bl.a. inkluderer parter som The Bill & Melinda Gates Foundation, WHO, UNICEF, Verdensbanken, vaccineindustrien, internationale regeringer med flere. Om Danmark står der på GAVI Alliancens hjemmeside:

“Danmark er en af GAVI Alliancens seks oprindelige donorlande. Mellem 2001 og 2010 har Danmark givet 155 millioner kroner, inklusiv 12 millioner kroner til at støtte en specielt projekt, til at forberede den fremtidige HPV-vaccine introduktion. Danmark fører an med en langvarig dedikeret indsats overfor GAVI og har forpligtet sig til at betale 97 millioner kroner mellem 2011 og 2013.”

Som der står på GAVI Alliances hjemmeside, giver Danmark et anseeligt beløb til at fremme vacciner i verden; ligeledes står der, at Danmark specifikt gav 12 millioner kroner til at støtte et projekt, som skulle forberede HPV vaccinens fremtidige introduktion. Men hvad var det for et projekt?

GAVI har sammen med en anden Bill Gates-støttet organisation, PATH (Programme for Appropiate Technology in Health), arbejdet på at kunne introducere og masseproducere HPV-vaccinen siden 2006. Dette er gjort ved at gennemføre pilotprojekter i fattige lande, et af dem i Indien fra 2009-2010. Organisationen PATH kalder sig selv en non-profit organisation, selvom den bliver støttet af både Merck Sharp & Dohme (MSD) of Glaxo Smith Kline (GSK).

Update: PATH’s HPV vaccine project in India

Human papillomavirus vaccine support

Danmark har altså været med til at støtte et projekt i de to indiske provinser Khammam og Vadodara, et projekt som har mødt massiv kritik. Bl.a. blev der udført kliniske test for bivirkninger ved HPV vaccinen på 10-14 årige piger, uden at der blev givet samtykke fra hverken forældre eller pigerne selv. Der blev ikke lavet opfølgende undersøgelser af pigernes tilstand, der blev ikke fulgt op på alvorlige bivirkninger og skader, og der blev ikke givet kompensation til de piger der enten døde af de kliniske tests, eller oplevede alvorlige bivirkninger.

Activists hail report on HPV vaccines, but PATH says no violations

Det Indiske Parlament nedsatte en kommité der skulle klarlægge, hvorledes projektet var forløbet i de to provinser, og kritikken af PATH var sønderlemmende og meget klar. Blandt andet står der i deres rapport fra 2013, udgivet i det anerkendte forretnings og medicinske journal Elsevier:

“I løbet af Marts 2010, blev hele verden chokeret over rapporter om dødsfald blandt piger og børn, i Khamman distriktet i Andhra Pradesh, efter at være blevet vaccineret med HPV-vacciner. Forsøgene blev udført af den amerikanske organisation PATH. Der blev rejst flere spørgsmål om projektet, som var imod både landets love og internationale regler for etik og normer. Der blev rejst spørgsmål om bl.a. misbrug af offentlige midler, faciliteter og infrastruktur, til brug for et privat projekt af tvivlsom karakter; misbrug af Natural Rural Health Missions logo, for at give projektet respektabilitet og en officiel karakter; og ikke mindst PATH’s grove krænkelser af alle love og etiske regler fastlagt af Den Indiske Regering.”

Parliament of India

Sammen med blandt andre banken JP Morgan og Bill Gates Foundation, er Danmark således med til at substituere dyre vaccineprodukter til verdens fattigste mennesker. Dette gøres uden at den stenrige medicinalindustri mister en eneste krone, mens danske skatteydere betaler for at denne industri kan sende tvivlsomme produkter på markedet i fattige u-lande, og dermed sender penge direkte i lommen på medicinalindustrien. Danmark ser stort på at disse forsøg laves på en mildest talt tvivlsom baggrund, og at man udnytter fattige mennesker til at lave tvivlsomme medicinske forsøg.

Er det ikke på tide, at vi overvejer om det er den korrekte brug af danske skattekroner; og er det ikke på tide vi overvejer, hvorvidt Danmark bør substituere den globale vaccineindustri? Det er ikke underligt, at HPV-vaccinen så smertefrit og uden nogen større debat, blev introduceret på det danske marked; for Danmark havde allerede inden da, brugt millioner af danske skattekroner, på at pleje industrien og dens produkter, gennem de mistænkelige forsøg i Indien. Hvilken dansk minister sidder med ansvaret for, at Danmark er en del af denne alliance, og hvem vil tage ansvaret for, at danske borgere får deres skattekroner misbrugt til tvivlsomme medicinske forsøg i Indien?

SENESTE ARTIKLER

Logo

Abonner på vores Nyhedsbrev –
Subscribe to our Newsletter