lørdag, 13. juli - 2024
ForsideMisinformationMedicinalindustriens dobbeltrollerMedicinalindustrien er blevet en enorm magtfaktor

Medicinalindustrien er blevet en enorm magtfaktor

Medicinalindustrien er blevet en enorm magtfaktor, som manipulerer med forskere, medier, politikere & embedsfolk.

Mange læger og forskere er afhængige af et tæt samarbejde med selskaberne om forskningssamarbejde eller medfinansiering af undersøgelser. Og de forskere, der vover at lufte deres bekymring over mulige bivirkninger ved et nyt lægemiddel, kan risikere hård kritik, mistænkeliggørelse og juridiske stormangreb. For medicinalindustrien styrer med hård hånd verdens universiteter & sundhedsvæsener.

I Danmark er det svært at opstøve fagfolk, der vil udtale sig kritisk om Danmarks førende medicinalvirksomhed, Novo Nordisk. Og helt generelt er der få læger og universitetsforskere tør tale medicinalindustrien midt imod, men Peter Butler fra University of California er en af dem. Den amerikanske læge og forsker spiller en central rolle i afdækningen af mulige kræftrisici ved diabetesmidler fra Novo Nordisk. Han arbejder på sjette år på at komme tættere på et svar, om midler som Novo Nordisks milliardsælgende Victoza kan føre til betændelse i bugspytkirtlen og fremme udviklingen af den sjældne, men livstruende bugspytkirtelkræft. Det har absolut ikke gjort ham populær i diabetes-industrien.

Medicinalvirksomhederne og Peter Butler og hans støtter står i hver sin lejr. Medicinalvirksomhederne afviser blankt tegn på alvorlige bivirkninger, mens Peter Butler fastholder, at de skal undersøges nærmere. Peter Butler har gennem seks år på forskellig vis fundet forskellige tegn på, at de populære lægemidler, som bruges af millioner af patienter, kan give alvorlige sygdomme i bugspytkirtlen. Men det til trods kan ingen, heller ikke Peter Butler, endegyldigt slå fast, om disse lægemidler ultimativt koster menneskeliv på grund af kræft i bugspytkirtlen. Eller om lægemidlerne ultimativt klarer frisag. Men der er tegn på det, også i myndighedernes egne databaser. Debatten om bivirkningerne var måske forblevet bag nedrullede gardiner, hvis ikke den amerikanske medicinalgigant Merck, producent af HPV-vaccinen Gardasil, havde stoppet et samarbejde med netop Peter Butler.

Læs mere her i artiklen: Novo Nordisks onde ånd.

SENESTE ARTIKLER

Logo

Abonner på vores Nyhedsbrev –
Subscribe to our Newsletter