søndag, 19. maj - 2024
ForsideMisinformationMedicinalindustriens dobbeltrollerHPV-vaccinen frikendt – ekspertgruppen var betalt af industrien

HPV-vaccinen frikendt – ekspertgruppen var betalt af industrien

En ekspertgruppe under Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, har siden d. 21. oktober gennemgået de mange indberetninger fra europæiske piger, for at vurdere om HPV-vaccinen har alvorlige bivirkninger. De har allerede frikendt vaccinen. Under alt kritik siger eksperter.

Den videnskabelig og rådgivende ekspertgruppe, SAG (Scientific advisory group), har den sidste måned undersøgt 13.915 indrapporteringer for alvorlige bivirkninger. Rapporten er nu færdig og frikender HPV-vaccinerne.

Dette mødes nu med kritik fra både politikere og eksperter, efter at Metroxpress har gennemgået listen af SAG’s medlemmer. Hovedparten modtager nemlig penge fra industrien, har været med til at få vaccinen godkendt på markedet eller frikendt vaccinen for bivirkninger. Yderligere har EMA ikke gennemgået alle indberettede bivirkninger.

Overlæge og forskningschef på Synkopecentret på Frederiksberg Hospital, Jesper Mehlsen, er bekymret over konklusionen i rapporten. Han mener, at den nye rapport, der er udarbejdet af EMA, er baseret på et alt for lille grundlag, samt at de europæiske forskere har været for hurtigt ude. Derfor mener han ikke, at rapportens resultater kan bruges til noget.

“Jeg synes ikke, der er tilstrækkeligt grundlag for den konklusion, som de er kommet frem til. Jeg synes, de burde have sagt, at de hverken kan be- eller afkræfte, at der er en sammenhæng, fuldstændig som de har gjort tidligere. Hvis jeg havde skrevet en artikel på det grundlag, de har, så var den aldrig blevet accepteret”, udtaler Jesper Mehlsen til TV 2.

Karsten Viborg, formand i Landsforeningen HPV-Bivirkningsramte, mener heller ikke at SAG’s rapport kan bruges til noget. Han henviser til, at medlemmerne af undersøgelseskomitéen er inhabile, og resultatet var derfor forventet.

“Det er de samme mennesker, der har besluttet, at vaccinen skulle godkendes. Man burde have uvildige medlemmer, der ikke er farvede af interesser i medicinalindustrien,” udtaler Karsten Viborg til DR.

I forbindelse med udpegelsen af medlemmerne til SAG ekspertgruppen var Christel Schaldemose (S), der sidder i EU-parlamentet, kritisk overfor medlemmernes tilknytning til medicinalindustrien. Hun vil derfor tage sagen op med EU-kommissionen. Hun mener, at de økonomiske og politiske hensyn gør, at vaccinen var sikker på at blive frikendt.

Ligeledes mener Karsten Juul Jørgensen fra det uafhængige Cochrane Institut, at resultatet var givet på forhånd. Han forstår ikke, at det er lovligt og mener, at vi bliver ladt i stikken af sundhedsmyndighederne og siger til Metroxpress:

“Spild af tid. Man kan ikke forvente et objektivt svar, og det vil aldrig overbevise skeptikerne. Jeg forstår ikke, at det er lovligt, og vi i bliver ladt i stikken af sundhedsmyndighederne.”

I Europa er der indrapporteret 39.171 bivirkninger. 352 af disse omhandler dødsfald.

I Metroxpress kan man se den fulde beskrivelse af SAGs 12 medlemmer:

Andrew Pollard (Formand): Udfører forsøg for vaccineproducenter. Var formand for den britiske regerings ekspertgruppe, som godkendte HPV-vaccinen.
Fred Zepp: Har været principal investigator for Sanofi (producent af Gardasil) siden 2006. Har udført flere studier der er betalt af vaccineindustrien.
E. Joost Ruitenberg: Har et økonomisk samarbejde med MSD og Merck (producent af Gardasil).
Ilaria Passarani: Er fra Beuc, den europæiske forbrugerorganisation.
Hanne Nøkleby: Honorarlønnet af både GSK (producent af Cervarix) og Merck (producent af Gardasil).
Anders Lindberg: Skriver artikler og holder foredrag om hvordan man får kritikere til at lade sig vaccinere alligevel.
Margareta Blennow: Har ikke ville afgivet erklæring om interessekonflikter til EMA.
Xavier Bossuyt: Har modtaget støtte fra GlaxoSmithKline (producent af Cervarix).
Marta Luisa Ciofi Degli Atti: EMEA Expert for vurdering af markedsføringsrettigheder af vacciner.
Nena Kopcavar Gucek: Speciallæge med afhandling om vaccinationer.
José Melero: Er konsulent for vaccineproducenten Valneva.
Elizabeth Miller: Hendes afdeling, HPA, modtager penge fra vaccineproducenter.

SENESTE ARTIKLER

Logo

Abonner på vores Nyhedsbrev –
Subscribe to our Newsletter