onsdag, 24. juli - 2024
ForsidePolitikPolitikPolitikere: HPV-vaccinen skal stoppes

Politikere: HPV-vaccinen skal stoppes

Dansk Folkeparti mener at HPV-vaccinen skal stoppes, til at der er mere viden om dens bivirkninger og at man kan garantere behandling til alle de vaccineskadede. Samtidig advarer en førende forsker mod vaccinen.

Efter høringen i Folketingets Sundhedsudvalg i går om bivirkninger efter HPV-vaccination, så er Dansk Folkeparti ikke i tvivl om, at det er nødvendigt med nye tiltag for at forhindre de mange tilfælde af bivirkninger efter vaccination med HPV-vaccinen Gardasil. Derfor foreslår de nu at vaccinen skal sættes i bero.

I øjeblikket ved vi ikke, hvor meget effekt vaccinen har. Vi ved, at 100 kvinder rammes af livmoderhalskræft hvert år, men kun nogle få bliver ramt at de typer, som vi vaccinerer for. Og producenten siger selv, at 2,5 procent af dem vil opleve alvorlige bivirkninger, og hvis vi vaccinerer 500.000 piger, så er der altså tale om 15.000 piger, der har alvorlige bivirkninger.

Liselott Blixt

Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti udtaler til TV2, at hun nu gennem halvandet år har forsøgt at få Sundhedsstyrelsen til at informere om de bivirkninger der er nævnt i Gardasils produktresumé, men at Sundhedsstyrelsen har nægtet at følge disse anbefalinger. Samtidig mener hun, at der skal sikres både udredning og behandling af de vaccineskadede piger, selv hvis det betyder, at man skal benytte behandlingsmetoder der har vist sig succesfulde i udlandet.

DF: HPV-vaccinen bør sættes i bero

I går aftes kom Jesper Mehlsen, overlæge og forskningschef ved Synkopecentret på Frederiksberg Hospital i København, ud med en udmelding i TV2, om at HPV-vaccination bør stoppes hos aktive piger der dyrker meget motion.

Vi kan se, at mange af dem, der har mulige bivirkninger, har trænet meget – så selvom sammenhængen mellem vaccine og bivirkninger ikke er endeligt videnskabeligt bevist, mener jeg, at tvivlen bør komme pigerne til gode, og at de derfor bør advares om ikke at dyrke stærk fysisk aktivitet forud for vaccinationen.

Jesper Mehlsen

I en rapport fra 2014 advarede Synkopecentret på Frederiksberg Hospital i om, at der kunne være en sammenhæng mellem bivirkninger efter HPV-vaccination og et højt niveau af fysisk aktivitet inden vaccinen. Synkopecentret har allerede undersøgt 90 kvinder, mens yderligere 145 kvinder står på venteliste for at blive undersøgt. Jesper Mehlsen mener, at der dermed bør advares mod, at unge og fysisk aktive kvinder lader sig vaccinerede i den periode hvor de motionerer meget.

Men Sundhedsstyrelsen har ikke tænkt sig at følge anbefalingerne, og Søren Brostrøm, der ud over at være ansat i Sundhedsstyrelsen har arbejdet som foredragsholder og investigator for MSD, producent af HPV-vaccinen Gardasil, udtaler til Radio 24/7, at Sundhedsstyrelsen ikke har tilstrækkelig viden til at kunne komme med en generel anbefaling, hvor de fraråder træning før vaccination.

Overlæge advarer aktive kvinder mod HPV-vaccinen

SENESTE ARTIKLER

Logo

Abonner på vores Nyhedsbrev –
Subscribe to our Newsletter