onsdag, 24. juli - 2024
ForsideMisinformationMisinformation i medierneEksperter lønnet af Merck får taletid på DR

Eksperter lønnet af Merck får taletid på DR

Torsdag i denne uge startede en stor kampagne for HPV-vaccine til unge drenge på DR – men eksperterne der anbefaler vaccinen er alle lønnet af Merck, producent af HPV-vaccinen Gardasil.

Hvis du har bemærket DRs kampagne for HPV-vaccination af drenge i Danmark de seneste dage, så er det ikke så underligt – for den har været massiv. Men baggrunden for al medieomtalen er desværre ikke uvildige forskere, der alene ønsker folkesundheden forbedret, eller har en sag hvor de fremlægger beviser for et effektivt produkt. Nej, de ønsker som udgangspunkt at berige deres arbejdsgiver, i dette tilfælde MSD (Merck, Sharpe & Dohme).

DR: Eksperter: HPV-vaccination af drenge bør diskuteres

Til DR udtaler professor og overlæge på Rigshospitalet, Christian Von Buchwald, at nyeste forskning fra Rigshospitalet viser, at der er et behov for at massevaccinere unge drenge med HPV-vaccinen Gardasil, grundet stigende tilfælde af mundhulekræft.

”Tallene gør, at man efter min mening bør diskutere fordelen ved at give en vaccination til unge drenge inden deres seksuelle debutalder.”

Tallene han refererer til, er fra studiet, der hedder A high and increasing HPV prevalence in tonsillar cancers in Eastern Denmark, 2000–2010: The largest registry-based study to date, og er udgivet i International Journal of Cancer d. 13. oktober i år. Studiet er hovedsageligt sponsoreret af MSD, ikke Rigshospitalet som DR skriver, og forfatterne bag studiet har hver deres rolle at spille i vaccinevirksomheden. Bl.a. er Susanne Krüger Kjær medlem af MSDs rådgivende organ, Christel B. Lajer – der tidligere har skrevet videnskabelige artikler med Christian Von Buchwald – er ansat som forfatter og foredragsholder for MSD. Christian Von Buchwald selv, som man kan se på artiklens billede, står for at afholde MSD arrangementer om lige netop det område han udtaler sig om til DR.

Christian Von Buchwald er ikke den eneste, der mener at massevaccination af unge drenge er en farbar vej. Sex & Samfund, der i årene 2010-2013 modtog 990.000 kr,- fra MSD, mener ikke overraskende, at produktet fra deres velgører bør benyttes i videst mulige omfang. Jeppe Hald, projektleder ved Sex & Samfund, henviser i en udtalelse til DR til flere forskere han har snakket med – alle forskere på MSDs lønningsliste.

DR: Sex og Samfund: Drenge skal HPV-sikres ligesom piger

Men vil vaccinen, som alle MSDs ansatte via DR så kraftigt anbefaler, kunne forhindre det stigende antal tilfælde af mundhulekræft? Ifølge Pernille Lasse, læge og ph.d. på Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet, så kan svaret blive svært at finde. Det kan nemlig tage årtier før man har et bevis på, at HPV-vaccinen kan forebygge HPV-forårsaget kræft.

”Vi har ikke det endegyldige bevis, men det får vi nok heller aldrig.”

Men hvorfor så denne aggressive tilgang til HPV-vaccination? Hvis man endnu ikke har et bevis for vaccinens effektivitet, som det også er tilfældet for vaccinerede piger, bør man så presse på for et vaccinationsregime af helt unge drenge? Gardasil er en af verdens dyreste vacciner, og bivirkningsraten har vist sig at være utroligt høj for unge piger, det vil den sandsynligvis også være for helt unge drenge. Frem for at presse på for mere vaccination, så bør brugen af denne vaccine helt stoppe – det ville for alvor forbedre folkesundheden.

SENESTE ARTIKLER

Logo

Abonner på vores Nyhedsbrev –
Subscribe to our Newsletter