onsdag, 24. juli - 2024
ForsideVidenskabFibromyalgi efter HPV-vaccination

Fibromyalgi efter HPV-vaccination

I et videnskabeligt læserbrev har en læge for nyligt beskrevet en sygdom, der minder om fibromyalgi efter HPV-vaccination.

Fibromyalgi er karakteriseret ved en udbredt smerte og en udbredt overfølsomhed overfor berøring (allodyni). Andre kendetegn er paræstesi (prikkende/sovende fornemmelse), kronisk træthed og søvnbesvær. Fibromyalgi deler nogle af de samme karakteristika som ved CPRS (Complex Regional Pain Syndrome), der i Japan har været under mistanke som en bivirkning efter HPV-vaccinen. Smerte i led og muskler (arthralgi og myalgi) er ligeledes kendte bivirkninger fra HPV-vaccinen.

I læserbrevet beskriver den mexicanske læge, Manuel Martinez-Lavin, to cases, hvor raske piger udvikler en fibromyalgi-lignende sygdom efter HPV-vaccination. Disse gengives her:

Case 1: En 11-årig pige modtog en enkelt dose med Gardasil, men fik derpå først udskrevet en ny 3-dosis recept på vaccinen 11 måneder senere. Lige efter den anden vaccine udviklede hun alvorlig smerte i armen, hvilket varede ved i en uge. To dage efter den tredje vaccine udviklede hun igen alvorlig smerte i armen, denne gang yderligere med en hævet, rød hånd. To uger senere spredte symptomerne sig til den anden arm og derefter rundt til hele kroppen. Sammen med hendes smerter opstod alvorlige paræstesier, så hun ikke længere havde mulighed for at deltage i skolen. Hun udviklede søvnløshed og gennemgribende træthed. Alle prøver viste normale resultater og intet af den anvendte medicin virkede. 7 måneder efter udbrudet havde pigen stadig udbredt smerte og paræstesi. Neurologisk eksamination viste en alvorlig generaliseret allodyni og samtlige punkter for fibromyalgi var aktiverede.

Case 2: En 14-årig pige udviklede nakkesmerte fire uger efter hendes anden HPV-vaccine (Gardasil). I de efterfølgende uger spredte denne smerte sig til hendes arme og ben. Hun udviklede paræstesi i ekstremiteterne og kunne ikke sove ordentligt og kunne derfor ikke deltage i skoleforløbet. Fem måneder efter sygdommens indtræden havde hun stadig udbredt smerte og paræstesi. Undersøgelser viste ikke meget andet end en udsøgt ømhed ved berørelse over hele kroppen, inklusiv de 18 typiske triggerpunkter for fibromyalgi.

Begge piger udviste i disse tilfælde tegn på fibromyalgi efter HPV-vaccination og ingen af dem havde anden familiemæssig årsag eller forklaring på dette fænomen. Fibromyalgi findes sjældent i litteraturen i forbindelse med vaccination, men har dog fundet sted. Forskerholdet på den rheumatologiske afdeling i Mexico anbefaler, at man er opmærksom på muligheden for forekomsten af disse bivirkninger efter vaccination.

Et udsnit af selve læserbrevet kan ses her:

Fibromyalgia-Like Illness in 2 Girls After Human Papillomavirus Vaccination

SENESTE ARTIKLER

Logo

Abonner på vores Nyhedsbrev –
Subscribe to our Newsletter