torsdag, 21. november - 2024
ForsideVidenskabNy forskning: HPV-vaccine øger risiko for livmoderhalskræft

Ny forskning: HPV-vaccine øger risiko for livmoderhalskræft

Kvinder, der har fået HPV-vaccinen Gardasil, har højere risiko for at blive smittet med visse højrisiko-HPV vira – og dermed udvikle livmoderhalskræft – end kvinder, der ikke har fået vaccinen, det viser et nyt videnskabeligt studie.

Studiet blev præsenteret ved et møde med den Amerikanske Association for Kræftforskning (AACR) tidligere på måneden og nyheden er allerede nået til de amerikanske medier, bl.a. CBS News, der lægger op til endnu en vaccine:

Women who received HPV vaccine may need another shot

Resultaterne i studiet viser, at selvom HPV-vaccinen Gardasil “effektivt” beskytter mod de fire stammer af HPV som den skal, så giver den samtidig de vaccinerede kvinder en øget risiko for andre højrisiko-HPV vira.

I studiet blev 600 kvinder i alderen 20-26 år undersøgt, inklusiv 80 kvinder, som havde modtaget den originale, firevalente HPV-vaccine Gardasil. Mens 11 % af de vaccinerede kvinder havde en HPV infektion med en af de fire HPV-typer fra vaccinen, så havde 20 % af de uvaccinerede en af disse vira.

Men når det kom til højrisiko-HPV vira som vaccinen ikke dækkede, så havde havde 61 % af de kvinder, der havde modtaget HPV-vaccinen Gardasil, en anden høj-risiko HPV-type, end den de var vaccineret mod, sammenlignet med kun 40 % hos de uvaccinerede. Efter at forskerne i studiet tog højde for faktorer, der kan påvirke personens risiko for HPV-infektion, havde de vaccinerede kvinder stadig 40 % større risiko for at blive smittet med en høj-risiko HPV-stamme, af dem som ikke er i vaccinen.

Med studiets fund antyder forskerne, at kvinder nu skal have den nye vaccine, Gardasil 9, som lige er blevet godkendt både til brug i både USA og Europa for kvinder mellem 9-26 år. Forskerne erkender dog, at det ikke er klart om kvinder, der allerede har modtaget HPV-vaccinen vil kunne få gavn af den nivalente HPV-vaccine, hvilket yderligere studier skal afklare. En af forskerne bag studiet, Fangjian Guo, gør opmærksom på, at hvis kvinder allerede har en infektion, vil vaccinen ikke eliminere HPV-infektionen, og at piger og kvinder, der ikke har fået nogle HPV-infektioner får mest ud af vaccinen. Med andre ord virker vaccinen ikke hos de kvinder, som allerede har forskellige HPV-typer i kroppen – hvilket en stor del af seksuelt aktive kvinder allerede har.

Dr. Kunle Odunsi, vicedirektør og formand for afdelingen for gynækologisk onkologi ved Roswell Park Cancer Institut i New York, gør opmærksom på, at der er mere end 80 HPV typer, hvoraf flere vira stadig ikke er helt afdækkede, således at der stadig kan være flere HPV-typer, som kan føre til livmoderhalskræft, end dem man i dag kender til. Han mener, at det er vigtigt, at der fortsat laves strategier til at kontrollere HPV-infektioner.

Det står stadig uklart for forskerne, hvorfor vaccinerede kvinder er mere tilbøjelige til at blive smittet med disse høj-risiko HPV-vira. Dette har vi dog her på siden haft kendskab til i flere år efterhånden, hvilket der kan læses mere om her:

HPV-vaccinen kan give kræft

SENESTE ARTIKLER

Logo

Abonner på vores Nyhedsbrev –
Subscribe to our Newsletter