lørdag, 13. juli - 2024
ForsideBivirkningerBivirkningsramte i DanmarkBivirkningsramt modtager erstatning

Bivirkningsramt modtager erstatning

Så er der for tredje gang i Danmark blevet betalt erstatning som følge af en HPV-vaccineskade.

TV MidtVest sendte den 15. juli, et indslag om 36-årige Signe Tessing, der har fået lidt over 70.000 kroner i erstatning på grund af alvorlige fysiske lidelser efter HPV-vaccinen og nu er dømt 8 % invalid. Signes historie starter for 4 år siden, hvor hun besluttede sig for at få HPV-vaccinen der angiveligt skulle beskytte mod livmoderhalskræft. En lille måned efter begyndte hun pludselig at få en sovende fornemmelse i specielt den ene fod og derefter fingerspidserne. Hun fik så den anden vaccine og derefter også nedsat kraft i det ene ben. Efter at mærke disse symptomer forværredes for hver vaccine, turde hun derfor ikke få den sidste af de tre doser vaccine.

Signe havde ellers ikke mange betænkeligheder da hun fik vaccinen, idet hun ikke havde fået nogen form for information om bivirkninger overhovedet. Ikke engang da hun fortalte lægen om de symptomer hun havde, var der snak om at det kunne hænge sammen med vaccinen. Flere læger søgte forgæves efter svar på hvad hun fejlede og troede i 3-4 måneder, at hun havde sklerose. Hun var både til udredning på ortopæd kirurgisk afdeling, neurologisk afdeling og ved en fysioterapeut. Afsluttende var hun til en samtale med overlægen på neurologisk afdeling, der sagde, at hun nok aldrig kunne få svar på, hvad der var i vejen med hende. Signe fandt dog i sidste ende selv ud af sammenhængen mellem vaccination og de bivirkninger hun havde fået, ved at søge på internettet. Den eneste form for behandling der hjælper hende nu er akupunktur, som hun får i de perioder hvor foden føles helt død.

Sundhedsstyrelsen har siden 2009 anbefalet alle unge kvinder til at få HPV-vaccinen, men debatten om bivirkninger har været tiltagende det seneste år. Kritikere mener, at der ikke oplyses nok om risikoen ved HPV-vaccinen. Doris Stenver, overlæge i Sundhedsstyrelsens bivirkningsafdeling, interviewes i indslaget og udtaler, at der ikke er nogen tvivl om at de kan blive bedre til at informere om bivirkninger, hvilket de (åbenbart) arbejder på.

Signe har sidenhen fået diagnosticeret Guillain Barré Syndrom og frygter at der er andre som hende, der har samme bivirkninger, men som ikke rigtigt ved hvad det kommer af. Hun ønsker en øget fokus på vaccinens mulige konsekvenser. Guillain Barré Syndrom (GBS) er indberettet som en bivirkning efter markedsføring af HPV-vaccinen. Ifølge Gardasils produktresume beskrives symptomerne på GBS som muskelsvaghed, unormale fornemmelser, prikken i arme, ben og overkroppen. Guillain Barré Syndrom er en form for nervebetændelse og en autoimmun sygdom. Ifølge Sundhedsguiden.dk opstår symptomer på GBS indenfor tre uger efter den udløsende begivenhed. Herefter ses en bedring igen, kun få vil have varige mén.

Der kan opleves følgende:

– Muskelsmerter samt en fornemmelse af myrekryb.
– Lammelser, der starter i fødder og ben og breder sig til arme, krop og ansigt.
– Følelsesløshed og dødhedsfornemmelse, samt smerter kan ledsage lammelserne.
– Andre symptomer som blodtrykssvingninger, hjertearytmier og vandladningsbesvær.

Se hele udsendelsen om Signe her:

http://www.tvmidtvest.dk/nettv/?id=36045

SENESTE ARTIKLER

Logo

Abonner på vores Nyhedsbrev –
Subscribe to our Newsletter