lørdag, 13. juli - 2024
ForsideHPV-vaccinenForebyggelse af HPVEddike nedsætter risikoen for livmoderhalskræft

Eddike nedsætter risikoen for livmoderhalskræft

Forsøg i Indien viser at eddike nedsætter risikoen for livmoderhalskræft.

I et af Indiens slumkvarterer, hvor livmoderhalskræft er den største cancerdræber blandt kvinder, har en eddiketest nu vist utrolige resultater i et stort videnskabeligt studie. Indien har næsten en-tredjedel af alle verdens tilfælde af livmoderhalskræft – næsten 140.000 hvert år. En simpel test med eddike har nu fjernet en tredjedel af dødsfald som følge livmoderhalskræft. Eksperter kalder resultaterne for ‘utrolige’ og siger, at den hurtige, billige test kan redde titusinder af liv hvert år i udviklingslandene ved at opdage tidlige tegn på cancer og dermed give mulighed for behandling, før det er for sent.

Celleprøver, test for HPV og HPV-vaccine har skåret antallet af livsmoderhalskræft ned i den vestlige verden, men fattige lande har ikke råd til de screenings-værktøjer. Så i 1998 startede en gruppe forskere på at undersøge effekten af podning i livmoderhalsen med fortyndet eddike. I undersøgelsen indgik 75.360 indiske kvinder, som alle blev screenet hvert andet år og podet i tilfælde af celleforandringer. Yderligere 76.178 kvinder blev udvalgt som kontrol. Resultaterne af den billige eddiketest viste sig at fjerne 31 % af alle dødstilfælde forårsaget af livmoderhalskræft. Forskerne anslår, at det årligt kan hindre 72.600 dødsfald på verdensplan.

Eddiketest fjerner 31 procent dødsfald af livmoderhalskræft i Indien

En præsentation af resultaterne fra studiet kan ses her:

Effect of visual inspection with acetic acid (VIA) screening by primary health workers on cervical cancer mortality: A cluster randomized controlled trial in Mumbai, India

Studier vedrørende effekten af eddike har dog fundet sted i mange år og ser ud til at være den mest omkostningseffektive metode og samtidig behagelig, idet 94 % af kvinderne ikke følte nogen ubehag under testen og 97% ville anbefale den til andre.

Cervical screening by visual inspection with acetic acid (VIA) is well accepted by women–results from a community-based study in rural India

SENESTE ARTIKLER

Logo

Abonner på vores Nyhedsbrev –
Subscribe to our Newsletter