søndag, 19. maj - 2024
ForsideMisinformationMedicinalindustriens dobbeltrollerSundhedsstyrelsen godkender 99,5% af alle lægers bijob

Sundhedsstyrelsen godkender 99,5% af alle lægers bijob

De burde være uvildige, med Sundhedsstyrelsen godkender næsten alle lægers bijob i medicinalindustrien.

For at undgå at læger bliver påvirket af udefrakommende interesser, skal læger først søge om lov til at samarbejde med lægemiddelproducenter. Trods dette er der meget nem adgang til vellønnede bijob; Sundhedsstyrelsen modtager årligt omkring 2000 ansøgninger, hvoraf der blot gives afslag til under 10 af dem. Ekstra Bladet har fået aktindsigt i nogle af sagsbehandlingerne. Den tendens de fandt syntes chokerende. Et eksempel var fire læger, der skrev, at deres arbejde ville omhandle markedsføring, hvorpå de blev afvist. To af lægerne ansøgte igen om at bijobbe for samme lægemiddelproducent, denne gang fik de en tilladelse – da de blot undlod at oplyse hvad arbejdet gik ud på. Hvordan kan Sundhedsstyrelsen godkende læger på så tyndt et grundlag og med mangelfulde oplysninger?

Til trods for dette skjuler mange læger stadig deres bijob.

Læger skjuler bijob i medicinalindustrien

Hvordan virker lægers bijob så i praksis? Dette emne har været dækket over sommeren, hvor det flere gange er set, at læger, der promoverer HPV-vaccinen, har tætte bånd med industrien.  I forbindelse med afsløringerne om vaccinefortaleres dobbeltroller, blev interessesammenfaldet kritiseret af flere forvaltningseksperter. “Læger er ikke uafhængige, når de har arbejdet for disse medicinalvirksomheder. Sundhedsstyrelsen skal som offentlig myndighed sikre sig, at læger er uafhængige, når de deltager i ekspertudvalg. Et tilfælde som dette skaber tvivl om Sundhedsstyrelsens faglige kompetence.”

Politiken: Vaccinefortalere indtager dobbeltroller i medicinalindustrien

Hver gang man læser artikler i medierne, er det derfor et nyttigt redskab at kende til Sundhedsstyrelsens index over de læger der har fået tilladelse til samarbejde med industrien.

Liste over tilladelser for læger og tandlæger

Senest kunne man i går læse en artikel, om at ”HPV til drenge hitter i rige kommuner”.

Grethe Samuelsen udtaler heri, at HPV-vaccinen bør være gratis for alle. Benytter man Sundhedsstyrelsens index, vil man finde følgende: Grethe Badsberg Samuelsen – Læge – Oto-rhino-laryngologi. Sanofi Pasteur / Merck Sharp & Dohme Advisory Board medlem / Foredragsholder til 10-04-2017.

Altså et tæt arbejde med producenten af den HPV vaccine hun anbefaler. Er dette tilfældigt?

SENESTE ARTIKLER

Logo

Abonner på vores Nyhedsbrev –
Subscribe to our Newsletter