søndag, 19. maj - 2024
ForsideMisinformationMedicinalindustriens dobbeltrollerPolitiken: Vaccinefortalere indtager dobbeltroller i medicinalindustrien

Politiken: Vaccinefortalere indtager dobbeltroller i medicinalindustrien

Nye bekendtgørelser er kommet frem: Der er også dobbeltroller hos sundhedsorganisationer.

Det er ikke lang tid siden, at Politiken bragte en artikel om en anerkendt læge på Bispebjerg hospital, som er blevet betalt til at promovere HPV-vaccinen. Men nu kommer nye bekendtgørelser frem. Sundhedsorganisationerne Sex og Samfund og Kræftens Bekæmpelse, der har advokeret for en udvidelse af HPV-vaccinationsordningen, bliver også betalt af vaccineproducenterne. Eksempelvis har Sex og Samfund i årene 2010-2013 modtaget 990.000 kroner fra virksomheden til HPV-oplysning. Og i sidste uge lancerede Sex & Samfund således en storstilet kampagne for HPV-vacciner til drenge. Kræftens Bekæmpelse har samtidig en samarbejdsaftale med både Merck og GlaxoSmithKline og bl.a. GlaxoSmithKline sender penge til forskning – ifølge Kræftens Bekæmpelse aldrig over 10.000 kroner.

I Politikens artikel oplyses det yderligere, at:

“I 2007 fremlagde et ekspertudvalg under Sundhedsstyrelsen en medicinsk vurdering af, om vaccinen kunne indføres som et landsdækkende tilbud. To år senere blev tilbuddet indført. Flere af udvalgsmedlemmerne arbejdede samtidig som forskere og rådgivere i såkaldte advisory boards for GlaxoSmithKline og Sanofi Pasteur-MSD.”

Interessesammenfaldet kritiseres af flere forvaltningseksperter.
»Læger er ikke uafhængige, når de har arbejdet for disse medicinalvirksomheder. Sundhedsstyrelsen skal som offentlig myndighed sikre sig, at læger er uafhængige, når de deltager i ekspertudvalg. Et tilfælde som dette skaber tvivl om Sundhedsstyrelsens faglige kompetence« siger Oluf Jørgensen, lektor i informationsret ved Danmarks Journalisthøjskole.

Også Henrik Dibbern, der er formand for de praktiserende læger, mener, at dobbeltrollerne er dybt kritisabelt. Overlæge Jan Blaakær, der netop sidder i et advisory board hos Merck og samtidig anbefaler HPV-vaccinen til drenge, kan (sjovt nok) ikke se at denne dobbeltrolle skal kunne hæmme uvildigheden.

Vaccinefortalere indtager dobbeltroller i medicinalindustrien

SENESTE ARTIKLER

Logo

Abonner på vores Nyhedsbrev –
Subscribe to our Newsletter