mandag, 20. maj - 2024

Ny indsigt i lægers industrihonorar

Lægers industrihonorar vil fra i dag blive offentligt tilgængeligt.

Nye regler sikrer nu, at det bliver muligt at få indsigt i, præcis hvor meget de danske læger tjener på deres samarbejde med medicinalindustrien. Listen med informationer kan findes her, men ser dog ikke ud til at fungere i skrivende stund.

Nyheden om lægers industrihonorar kom allerede frem i sidste uge, hvor bl.a.Ugeskrift for Læger skrev artiklen ”Lægers industrihonorar klar til at blive offentliggjort”. Hidtil har det kun været muligt at se hvilke læger, der har et samarbejde med medicinalindustrien. Men nu skal det også være muligt at se præcis hvor meget de tjener på eksempelvis at holde foredrag, rådgive eller være medlem af et advisory board. Ifølge Sundhedsstyrelsens tilladelser er der i øjeblikket 2.341 læger tilknyttet medicinalindustrien.

Der er yderligere nogle ændringer i reglerne i forhold til hvornår man skal søge om tilladelse til Sundhedsstyrelsen. Hvis man eksempelvis skal holde foredrag eller forske for en medicinalvirksomhed, skal det ikke længere godkendes, men blot registreres, inden samarbejdet begynder. Til gengæld skal der tilladelse til, hvis man skal deltage i et advisory board.

Som noget nyt skal betalte ture til udlandet nu også anmeldes til Sundhedsstyrelsen. Der bliver også strammet op omkring straffen for at glemme at søge om tilladelse til et samarbejde. Førhen har der blot være tale om en ”indskærpelse”, men nu risikerer man at få en bøde oveni. I perioden 2010-2013 kendte Sundhedsstyrelsen til 1.340 tilfælde af læger, der ikke havde søgt om tilladelse, hvilket fortæller lidt om omfanget af læger, der ubemærket kan arbejde med industrien.

Mads Koch Hansen fra Lægeforeningen er generelt tilfreds med de nye regler, men mener, at det er en ulempe, at lægerne selv skal indberette deres indtjening. Han ser en risiko for, at ” lægerne – uden at ville snyde – kommer til at indberette en indkomst, som senere viser sig at være forkert, og det vil give hele systemet et skær af upålidelighed”.

Sidste gang vi hørte om disse nye regler, var i juni 2013, hvor medierne skrev, at der var ændringer på vej. Ændringerne blev lavet på baggrund af en artikel, som Politiken i marts 2013 skrev, om dobbeltroller i industrien. Dette blev heldigvis taget meget alvorligt af både Lægeforeningen og de politiske partier, som straks skred til handling.

Nye retningslinjer skal eliminere lægers dobbeltrolle

SENESTE ARTIKLER

Logo

Abonner på vores Nyhedsbrev –
Subscribe to our Newsletter