Det er ikke kun HPV-vaccinen, der bliver angrebet for at give alvorlige bivirkninger. Også Pandemrix, en influenza-vaccine, er mistænkt for alvorlige bivirkninger.
Marianne er en af de mange personer i sundhedssektoren, der i 2009 fik tilbudt en influenza-vaccine, som skulle beskytte mod den berygtede svineinfluenza. Kort efter vaccinationen oplevede hun bivirkninger, men først i 2011 fandt lægerne ud af, at hun havde udviklet multipel sklerose. Hun anmeldte først skaden til Arbejdsskadestyrelsen, der afviste. Ankestyrelsen fik så sagen og anmodede om en speciallægeerklæring i 2013. I den skrev speciallæge og professor, Jan Gerstoft, at ”der umiddelbart ikke er andre forhold, der kunne forklare patientens symptomer”. Han skriver heri også, at der er en del tilfælde med sklerose blandt de vaccinerede med Pandemrix. Nærmere kan man ikke komme i bevisbyrden.
Speciallæge i almenmedicin, Claus Hancke, mener, at tvivlen bør komme patienten til gode, når de neurologiske bivirkninger netop opstår i det tidsrum, hvor man kan forvente, at bivirkninger opstår. Han er også en af de få læger, der i sin tid stod frem og sagde, at han ikke ville anbefale sine patienter at tage vaccinen, da han kaldte den ‘et menneskeligt eksperiment’. Vaccinen indeholder bl.a. stoffet thiremosal, som består af 58% kviksølv og er kendt som en farlig nervegift.
I juli i år fik Marianne så afslag med den begrundelse, at hun havde anmeldt skaden for sent. Ifølge dem skulle skaden have været anmeldt inden for et år. Dette på trods af at man hos Patienterstatningen har mellem 3-10 år til at anmelde en lægemiddelskade i. Og spørgsmålet er hvordan det kan være retfærdigt at afvise skaden på så vag en begrundelse, når man først kunne opklare diagnosen lang tid efter at de første relaterede bivirkninger opstod.
Marianne fik vaccine mod svineinfluenza i 2009: Nu har hun udviklet sklerose
Efter at BT i sidste måned bragte denne historie, er det nu kommet frem, at lægen der vurderede Mariannes sag havde en dobbeltrolle, idet han samtidig har været rådgiver for GlaxoSmithKline, producenten af influenza-vaccinen, Pandemrix. På den baggrund har Arbejdsskadestyrelsen nu meddelt, at de genoptager Mariannes sag. Styrelsen har dog ikke svaret på BT’s spørsgmål om hvordan det kunne gå til at den inhabile læge, Per Soelberg Sørensen, ikke blev undersøgt for hans baggrund.
Marianne fik sklerose efter vaccine: Nu er toplæge afsløret i dobbeltspil
Marianne er desværre ikke den eneste, der har oplevet neurologiske bivirkninger og sygdom efter influenza-vaccinen. Ifølge BTs aktindsigt har mindst 76 andre danskere indberettet sygdomme som epilepsi, narkolepsi og Guillain Barré syndrom.
Også den pensionerede øjenlæge, Anders Bruun Larsen, har advaret mod vaccinen på grund af squalen, der er en vaccineforstærker og under mistanke for at være årsag til ’golfkrigssyndromet’. Dengang fik 140.000 soldater forskellige alvorlige sygdomme efter at de blev vaccineret mod miltbrand. Sygdommene omhandlede bl.a. koncentrationsbesvær, allergier og lymfeknudesvulster.
Marianne er ikke alene: 76 danskere ramt af nervesygdomme efter vaccine
Mauri Johansson, en anden pensioneret speciallæge, advarede også mod brugen af vaccinen i sin tid. Han mener, at alle disse nyere tilfælde blot er toppen af isbjerget. Man vidste ikke nok om vaccinen, da man pludselig skulle have den hastegodkendt. Samtidig fik producenten, GlaxoSmithKline, fraskrevet sig alt ansvar for potentielle bivirkninger.
Pandemrix: Skandalevaccinen der ikke virkede
BT har også skrevet om 34-årige Karin, der blev syg blot få dage efter at hun fik Pandemrix-vaccinen i 2009. Hun bliver meget hurtigt træt og får talebesvær. Hun døjer også med koncentrationsbesvær og har nedsat kraft i begge sider i kroppen, efter at hun blev lammet af vaccinen. Idet hun kort tid efter vaccination udviklede en hjernesygdom, ADEM, fik hun tilkendt en millionerstatning for tabt arbejdsevne. 4 måneder senere trak Ankestyrelsen dog erstatningen tilbage, fordi ‘der var sket en fejl’. Karins hjernesygdom havde nu udviklet sig til sklerose, der ikke anerkendes som en bivirkning ved vaccinen. ADEM er derimod en anerkendt bivirkning og det undrer derfor Karin og hendes kæreste meget, at Ankestyrelsen på den måde kan springe det led over. De har desværre ikke haft kræfter til at klage over afgørelsen. Anika fortryder i dag at hun fik vaccinen. Hun har været igennem intensiv genoptræning, der gør, at hun kan arbejde på nedsat tid. Men hun bliver aldrig den samme.
Karin fik hjernesygdom efter vaccine
Også i Norge oplever de konsekvenser efter Pandemrix-vaccinen. Indtil nu har landet udbetalt 135 millioner kroner i erstatning til 91 personer, der har modtaget influenza-vaccinen. 97 sager er fortsat under behandling, mens i alt 505 sager er indgivet. Skaderne omhandler bl.a. narkolepsi, neurologiske lidelser og betændelsestilstande.
I Danmark vaccinerede man ikke i lige så stor stil, så her har blot 9 personer modtaget erstatning efter Pandemrix, med et samlet tilkendt beløb på 4,35 millioner kroner. Alligevel er der registreret 147 alvorlige bivirkninger efter vaccinen herhjemme, hvilket indebærer medført hospitalsindlæggelse, invaliditet eller dødsfald.
Pandemrix-patienter har fået 135 millioner i erstatning – i Norge