lørdag, 13. juli - 2024
ForsideMisinformationMisinformation i medierneHPV-sagen: Forskere hælder gammel vin på nye flasker

HPV-sagen: Forskere hælder gammel vin på nye flasker

I mandags skrev Politiken, at 12 lægevidenskabelige selskaber har gennemgået den eksisterende viden om HPV-vaccinen og på den måde er kommet frem til, at vaccinen ingen bivirkninger har. Samtidig bliver det meldt ud, at ”færre HPV-vaccinerede oplever eftervirkninger”. Men begge dele er en klar fejlslutning.

De 11 forfattere har anvendt al den litteratur, som gang på gang forsøger at frikende HPV-vaccinen for alvorlige bivirkninger. Forskerne kører på den måde rundt i allerede kendte studier, hvortil de forholder sig helt ukritisk. Samtidig udelukker eller fordrejer de den forskning, der antyder, at HPV-vaccinen kan have bivirkninger.

En af medforfatterne på denne ’statusartikel’ er Jan Blaakær, som vi tidligere har skrevet om, idet han arbejder tæt sammen med vaccineproducenterne og dermed ikke er uvildig.

En anden medforfatter, Lone Kjeld Petersen, har vi også skrevet om tidligere, da hun ifølge information fra forsøgsstudiet skulle være økonomisk uafhængig af MSD, men alligevel modtager gode summer penge fra dem.

Andre af medforfatterne er fra afdelingen Funktionelle Lidelser, og har meldt ud, at fordi man hos mere end 80 % af de udredte piger ikke har fundet en egentlig diagnose, har de med høj sandsynlighed en funktionel lidelse, som de påstår er en reel sygdom. Således forsøger de at fjerne fokus fra HPV-vaccinen til psykologiske lidelser, som skal afhjælpes gennem psykologsamtaler – den eneste behandlingsform HPV-centrene stort set har tilbudt indtil videre.

Det skabte også store overskrifter, da nye tal fra Danske Regioner viste, at blot 25 nye piger var blevet henvist til HPV-centrene fra 1. april 2016 til 1. juni 2016, ud af samlet 2.109 henviste piger siden sidste sommer. Fejlslutningen blev lynhurtigt, at færre piger oplever ”eftervirkninger”, et nyt afledende ord for bivirkninger. I farten glemte de blot at tage højde for, at færre nu bliver vaccineret, og at der i starten også var en klar ophobning af HPV-skadede piger, der gennem mange år havde ønsket at få hjælp. Siden er flere og flere blevet klar over, at der ingen hjælp er at hente på landets centre, ligesom læger har været hurtige til at få HPV-vaccineskadede piger helt ud af statistikken, ved enten at nægte henvisning til et center, eller også at centrenes læger afslutter udredningsforløbet hurtigt, hvis ikke de ramte finder sig i at blive stemplet som psykisk syge.

En anden måde hvorpå tallene kan præsenteres, er ved at kigge på de indberettede bivirkninger. I perioden 1. april til 1. juni 2016 har 73 personer indberettet bivirkninger efter HPV-vaccinen. Til sammenligning indberettede 22 personer bivirkninger mellem 1. januar og 1. marts 2015. Benytter medierne i stedet disse tal, skal overskriften pludselig lyde, at flere indberetter bivirkninger efter HPV-vaccinen. Men sådan har hvert medie sin agenda.

I USA ser de i øjeblikket samme tendens med et lavt antal HPV-vaccinerede. Lægen, Jennifer Young Pierce, fra MD Anderson Kræftcenter udtalte i torsdags til DR Nyheder, at: ”Det vil være forfærdeligt trist, hvis en hel generation af børn dør som voksne, fordi de går glip af chancen for at blive vaccineret”. Og Det Amerikanske Kræftinstitut har betegnet den lave andel HPV-vaccinerede som ”en alvorlig trussel mod folkesundheden” i USA. Udmeldingerne bliver mere og mere desperate og uden nogen form for hold i hverken virkeligheden eller videnskaben.

Læs Politikens artikel her: Danske læger frikender HPV-vaccine for alvorlige bivirkninger

SENESTE ARTIKLER

Logo

Abonner på vores Nyhedsbrev –
Subscribe to our Newsletter