I de kommende par uger vil Ude og Hjemme bringe forskellige historier fra HPV-vaccineskadede kvinder.
21-årige Laura er en af de bivirkningsramte kvinder, der, før hun fik HPV-vaccinen, levede et sundt og aktivt liv. Det er nu fire år siden, at hun fik vaccinen og hun er ikke et sekund i tvivl om, at hendes mange bivirkninger kommer fra vaccinen. Desværre kan hun ikke bevise det og derfor sidder hun fastlåst i et system, som ikke kan eller vil hjælpe hende. Hendes fremtidsdrømme er derfor skiftet ud med kontanthjælp og hun lider af kronisk hovedpine, svimmelhed, dårligt immunforsvar samt kroniske smerter i muskler og led. Hun har været til utallige undersøgelser, men ikke fået noget svar, andet end diagnosen POTS, som mange andre HPV-vaccineskadede kvinder i Danmark har.
Ude og Hjemme dækker samtidig historien om Masja og Astrid, som vi også tidligere har skrevet om her på siden.
Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse afviser (selvfølgelig), at HPV-vaccinen er farlig og anbefaler den i stedet på det varmeste. Ude og Hjemme har skaffet en kommentar fra Henrik G. Jensen fra Sundhedsstyrelsen, der opfordrer de ramte piger til at gå til deres egen læge. Denne kommentar er dog til stor undren, idet de mange bivirkningsramte kvinder netop både har været i kontakt med egen læge og sidenhen er sendt videre i speciallægesystemet. Ingen af delene hjælper dog på at kunne få stillet en diagnose. Resultatet er i stedet, at de ramte piger ikke bliver taget alvorligt, og i mange tilfælde i stedet får at vide, at det er noget psykisk.
HPV-vaccinen ødelagde vores liv
Men med alle de tilfælde af kvinder, der går fra at være sunde og raske til – efter at have fået HPV-vaccinen – så pludselig bliver syge, hvordan kan det så forsvares, at disse alvorlige bivirkninger ikke kan have en sammenhæng med HPV-vaccinen? Især når mange af de nævnte bivirkninger sågar er nævnt i produktresummet.
Scenariet begynder snart at minde om Vioxx-skandalen: Medicinialfirmaet Merck, der også producerer HPV-vaccinen, havde frem til 2004 det storsælgende produkt, Vioxx, på markedet, der blev anvendt som et smertestillende middel mod gigt. Efter mange år på markedet, kom det endelig frem, at Vioxx kunne øge risikoen for hjerteanfald – en bivirkning Merck hele tiden havde holdt skjult. Merck blev derpå mødt med en lang række erstatningskrav fra brugere af produktet. Først brugte firmaet den strategi, at gå i retten med hver enkelt sagsøger hvor Merck bizart nok vandt langt de fleste sager. Men i 2007 indgik firmaet så et forlig, hvor de betalte knap 30 milliarder kroner til at dække næsten alle erstatningskravene.