Forside Misinformation Medicinalindustriens dobbeltroller Politiken: Toplæger arbejder for industrien

Politiken: Toplæger arbejder for industrien

LægerIndustri

Så er endnu en afsløring kommet frem: Toplæger, som rådgiver vores politikere om vacciner, arbejder for vaccineproducenterne.

De personer, som Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse henviser til som værende “eksperter” arbejder for industrien og er stærkt kritisabelt. HPV-vaccinen er således blevet drøftet af et medlem i vaccinationsudvalget, som både arbejder som konsulent, underviser og researcher for både Sanofi Pasteur MSD og GlaxoSmithKline – producenterne af HPV-vaccinen. Tre andre udvalgsmedlemmer arbejder ved siden af for Statens Serum Institut, som producerer vacciner og har monopol på at levere alle børnevacciner i Danmark. Også Lægemiddelindustriforeningen sidder fast med i udvalget.

Sundhedsstyrelsen har desuden forsømt at offentliggøre habilitetserklæringerne fra de dobbeltarbejdende medlemmer, som forvaltningslovens regler ellers kræver.

Oluf Jørgensen, lektor i forvaltningsret ved Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus, udtaler til Politiken, at Sundhedsstyrelsen som offentlig myndighed skal sikre sig, at læger er uafhængige, når de deltager i de ekspertudvalg, styrelsen modtager rådgivning fra. Han mener ikke, at læger er uafhængige, når de arbejder for industrien. Kritikken følges op af professor Peter C. Gøtzsche, leder af det uafhængige Nordiske Cochrane Center under Rigshospitalet, der mener at det er “helt uacceptabelt”. Også foreningerne Vaccinationsforum og Læger uden Sponsor deler kritikken.

Sundhedsstyrelsen ser imidlertid ikke et problem ved dobbeltrollerne. Søren Brostrøm, enhedschef i Sundhedsstyrelsen, skriver i en mail til Politiken, at det i sidste ende er Sundhedsstyrelsen, der træffer de faglige afgørelser. Men med ‘skjulte’ interessekonflikter fra selve Sundhedsstyrelsen, hvor er troværdigheden da røget hen?

Toplæger arbejder for industrien

SENESTE ARTIKLER

Forskere påstod, at HPV-vaccinen virker – deres studie viser det modsatte

Et dansk studie fra 2018 viste ifølge forfatterne, at HPV-vaccinen har nedsat forstadier til livmoderhalskræft med 40%. Var det sandt? Og betyder det, at...

Søn fik HPV-vaccinen: Han har haft alvorlige bivirkninger lige siden

Sidste år afsatte regeringen 40 millioner kroner for at kunne tilbyde HPV-vaccinen gratis til alle 12-årige drenge. Den 1. september 2019 træder tilbuddet...

Forskere eliminerer HPV

I Mexico har forskere opnået succes med en metode, der eliminerer HPV ved hjælp af fotodynamisk terapi, en non-invasiv teknik, som allerede anvendes til...

En eminent person er mistet

Mindeord til vores skribent, Claus Jensen Det er med dybtfølt og bevæget røst, at vi må meddele, at vores kære...

Logo

Abonner på vores Nyhedsbrev –
Subscribe to our Newsletter