søndag, 19. maj - 2024
ForsidePolitikVaccinationsforumKliniske studier registrerede ikke bivirkninger

Kliniske studier registrerede ikke bivirkninger

Før en vaccine bliver godkendt, skal den igennem grundige godkendelses-procedurer. Men det er nu blevet afsløret, at de kliniske studier ikke altid registrerer de bivirkninger, de skal.

I 2002-2003 deltog 18-årige Louise i Future2 forsøget, der skulle teste HPV-vaccinens sikkerhed og effektivitet. Hun fik 400 kr. pr. besøg og var glad for lidt ekstra lommepenge.

På samme tidspunkt startede Louise med at opleve stærke led- og muskelsmerter, ekstrem træthed samt meget mere og kraftigere hovedpine, end hun før havde døjet med. At komme op om morgenen blev pludselig en kamp, da alle led var helt stive og udsendte stærke smerter. Louise gik på daværende tidspunkt på HF, men da alle symptomerne kom så massivt, måtte hun droppe ud og startede i stedet for på VUC. Men heller ikke dette kunne hun holde til. Bare det at skulle en kort tur ind til byen begyndte at tage al overskud fra hende og gøre, at hun næsten ikke magtede at få sig transporteret hjem igen. Trætheden og udmattelsen blev til en konstant følelse.

Da den sidste af de tre vaccinationer skulle gives, snakkede Louise med personalet om hendes symptomer, hvor hun sagde til dem, at INTET andet var anderledes, der kunne forklare årsagen. Men sygeplejerskerne afviste blankt, at det kunne være vaccinens skyld, og sagde, at ”det ikke er sådan nogle bivirkninger man kan få af den her vaccine!». De kiggede dårligt nok på hende, mens de skrev videre på computeren.

Louise godtog deres forklaring og startede derpå et årelangt forsøg på at finde svar på smerterne og trætheden. Hun blev testet for reumatisme, fibromyalgi, infektioner og meget andet – men alt sammen uden noget resultat. Som følge deraf har hun de sidste mange år været sygemeldt gentagne gange, og har aldrig kunnet klare hvad der kom i nærheden af et fuldtidsstudie -eller job.

Idet Louise også oplever koncentrationsbesvær blev hun sidste år udredt for ADD. Til det får hun ADHD medicin, hvilket hjælper lidt på koncentrationsbesværet, mens smerterne, udmattelsen og trætheden er det samme. Hun kan i øjeblikket ikke klare mere end 6 timers arbejde om ugen, og er afhængig af en lur midt på dagen, for bare nogenlunde at kunne holde til resten af dagen. Når hun lægger sig, gør hendes ben så ondt, at de føles hævede og spændte, mens armene føles kraftesløse. Hver gang hun lægger sig får hun også brusen for ørene og kan ikke høre noget, før trykket stabiliserer sig. Når hun rejser sig igen bliver hun ofte svimmel og oplever, at det hele sortner for øjnene.

Louise har tidligere været oppe på 25 timer om ugen, så hendes psykiater kan ikke forstå det, og har nu derfor indledt en ny udredning for at se, om der ligger andet til grund for det.

Men det er først nu, 14 år efter Future2 forsøget, at det går op for Louise, at det de snakker om i medierne, om HPV-bivirkningerne, IKKE kun er for elitesportspiger, som hun hørte i starten, og derfor igen afslog, at symptomerne kunne være derfra. Hun har fundet ud af, at så meget af det hun slås med, er der rigtig mange andre, der også slås med og hvor det eneste de har til fælles er HPV-vaccinen.

Det er der bare aldrig nogen under studiet, der reagerede på.

Hvor mange andre bivirkninger er mon blevet udeladt under de indledende studier på den måde?

Ved sidste års høring om HPV-vaccinen indrømmede Jesper Mehlsen fra Synkopecenteret også, at de havde oplevet flere piger, der ikke havde fået deres bivirkninger registreret under Future-studierne, da pigerne kun havde været opmærksomme på, om de oplevede nogle ændringer i relation til livmoderen, som fx blødningsforstyrrelser, og derfor ikke havde været opmærksom på at indberette andet.

Louise er et opdigtet navn, det rigtige navn er kendt af redaktionen.

Historien er tidligere bragt for VaccinationsForum

 

Har du også deltaget i et af Future-studierne og oplevet bivirkninger, eller kender du nogen der gør? Så er du meget velkommen til at kontakte os.

SENESTE ARTIKLER

Logo

Abonner på vores Nyhedsbrev –
Subscribe to our Newsletter