mandag, 20. maj - 2024
ForsideMedierDanske medierHPV-vaccinen: Overblik over mediestormen

HPV-vaccinen: Overblik over mediestormen

Der kom pludselig stor fokus på HPV-vaccinen i forbindelse med TV2 dokumentaren ‘De vaccinerede piger’ i sidste uge. Vi har her lavet et overblik over udvalgte artikler og klip fra forskellige medier:

1) ’Vi kan aldrig være skråsikre på vacciner’

HPV-vaccinen har tidligere været en slagmark for kritiske journalister og syge kvinder, der har stået over for en mur af læger, sundhedsmyndigheder og medicinalvirksomheden Sanofi Pasteur MSD, der producerer vaccinen Gardasil. Journalister, der skrev om Gardasil, har i fagbladet Journalisten fortalt om læger, der holdt sig tilbage med kritik, fordi de var bange for at lægge sig ud med medicinalfirmaet og blive set som kværulanter blandt kolleger.

Men nu træder to læger fra Frederiksberg Hospital for første gang frem og fortæller om de kvinder, ingen rigtig vil forholde sig til, og de gør det, fordi de som læger ønsker at bygge bro mellem fronterne.

2) Lad os få en diskussion om bivirkninger efter HPV-vaccine

”Jeg er meget bevidst om, at diskussionen i første omgang vil kunne skabe mistillid til vaccinen, og at dette er dybt problematisk. Men – jeg mener ikke, at vi kan lukke øjnene for en voksende gruppe patienter i Danmark og resten af verden, der mistænker, at de er blevet alvorligt syge af vaccinen.”

Louise Brinth, læge på Frederiksberg Hospital, Synkopecenteret

3) – Vi blev syge efter vaccinen: Læs 47 pigers historier

Astrid har kronisk svimmelhed. Camilla sidder nu i kørestol, mens Simone besvimer og ikke sover om natten. Tre historier af mange. De 47 piger har det fællestræk, at de er blevet syge efter at være blevet vaccineret for HPV.

4) Læge om HPV: På tide at bivirkninger tages alvorligt

“Vi skal da have undersøgt, om der er en sammenhæng (…) Hold en pause i et år og bliv klogere. Kvinderne kan jo stadig nå at blive vaccineret,”

Claus Werner-Jensen, praktiserende læge

5) HPV-vaccinen: Jeg vil ikke spille Lotto med mine døtre som indsats

Jeg har aldrig været bange for bivirkninger fra vaccination. Alle mine børn har fulgt vaccinationsprogrammet til punkt og prikke, og dermed har mine store døtre også fået den meget omtalte HPV-vaccine (…) Men nu er jeg faktisk blevet meget i tvivl. Eller nej, jeg er faktisk ikke i tvivl længere. Indtil man finder ud af, hvorfor så mange piger bliver så syge af vaccinen, hvordan man kurerer dem og allerhelst, hvad der skal ændres i HPV-vaccinens sammensætning, så der ikke længere ses så alvorlige bivirkninger som i dag, får mine to yngste døtre den ikke.

6) Astrids far om hpv-bivirkninger: »Andre synes, at man er helt tosset«

”En ting er at se sin datter lide gennem flere år, uden at nogen hjælper. Eller at noget hjælper. Noget andet er den arrogance, familien har mødt i det etablerede sundhedsvæsen.”

Karsten Bækgaard, far til bivirkningsramte Astrid.

7) Mor: HPV-vaccine har ødelagt min datters liv

“Vi har hørt alt fra, at det jo er svært at være teenager, og at der også er andre, der besvimer. Det er blevet kørt over på os som værende teenageproblemer… Vi er ikke på nogen måde blevet taget alvorligt”

Trine Wichmand Larsen, mor til bivirkningsramt datter

8) Ekspert: Styrelse tilsidesætter loven

»Vi prøver som offentlighedens repræsentanter at få indblik i en sag, der har betydning for alvorligt syge piger. Så er det et principielt problem, at en offentlig styrelse ikke udleverer advarsler, som eksperter har givet dem.« Sådan siger Troels Jørgensen, redaktør på TV 2’s dokumentar ”De vaccinerede piger – syge og svigtede”

9) HPV-vaccine mistænkes for at gøre unge piger syge

“Det startede med at jeg fik blærebetændelse, og efter det andet stik fik jeg influenza-lignende symptomer, hvor jeg hele tiden troede, jeg var ved at blive syg og med mange smerter i kroppen”

Laura Hoffman, bivirkningsramt

10) Læge: Piger med vaccinebivirkninger skal tages alvorligt

»I Danmark har vi ikke været gode nok til at tage hånd om de her unge piger, fordi man har fået opfattelsen af, at der slet ikke eksisterer alvorlige bivirkninger til hpv-vaccinen. De er blevet afvist i det etablerede sundhedssystem indtil nu, desværre. De er blevet bagatelliseret af læger, regionerne og myndighederne. Det kan vi ikke være bekendt«

Louise Brinth, læge på Frederiksberg Hospital, Synkopecenteret

11) Katrine fra dokumentaren: Sådan har hun det i dag

“Jeg ryger fortsat ind og ud af sygehusene, men bliver fulgt mere fast og meget nøje på Frederiksberg Hospital hos Louise Brinth i forhold til POTS. Og så bliver jeg også fulgt på Skejby på Infektionsmedicinsk afdeling Q, hvor jeg har fået en god læge, som også anerkender mine symptomer og mit forløb. Der er noget rart og betryggende ved at være tilknyttet dem mere fast, de har forståelse for min situation, hvilket selvfølgelig skaber lidt ro.”

12) Vaccinerede piger melder sig ind i handicap-forbund

Pigerne beskriver, hvordan de er blevet kastebolde i et offentligt system, uden at de har fået den rette hjælp. Det har ført til, at flere har meldt sig ind i Dansk Handicapforbund og søger støtte den vej.

13) Mistanke: Rammer bivirkningerne fortrinsvis denne gruppe piger?

Jesper Mehlsens kollega – læge Louise Brinth – er enig i, at det er påfaldende, at det lader til, at det især er sportsaktive piger, der bliver syge.

14) Læge og patient: Små fremskridt

– Jeg er tilfreds med, at der nu ser ud til at ske noget, og at man i systemet begynder at lytte. Der er stadig lang vej, men det er en start, siger Stig Gerdes

15) Kun 3 er officielt skadet efter HPV-vaccine: Får 4,3 millioner i erstatning

”Stort set ingen får erstatning som følge af bivirkning fra HPV-vaccine. Indtil denne uge har 108 danskere søgt erstatning, fordi de eller deres læge har ment, at de har fået skader af vaccinen. 88 sager er til nu afgjort. 85 er afvist, hvilket betyder, at fagfolkenes vurdering er, at pigernes gener, skader og sygdomme ikke skyldes vaccinen. Også selv om der har været et tidsmæssigt sammenfald mellem vaccine og så den oplevede hændelse eller sygdom.”

16) Regionerne: Her kan piger med hpv-bivirkninger henvende sig

Region Midtjylland: Diagnostisk Center, Regionshospitalet Silkeborg
Region Hovedstaden: Synkopecentret, Frederiksberg Hospital
Region Syddanmark: Pædiatrisk Afdeling, Odense Universitetshospital
Region Nordjylland: Pædiatrisk Afdelinge, Ålborg Universitetshospital
Region Sjælland: Pædiatrisk Afdeling, Roskilde Sygehus

17) Lægeviden 2.0

Befolkningen finder det utroværdigt, og det bekræfter måske oven i købet de værdier, visse grupper kan have i forhold til at gå imod traditionelle autoriteter som lægerne. At disse autoriteter – Sundhedsstyrelsen – har så travlt med at have retten på sin side, at man undlader – ved en fejl forklarer den ansvarlige – at udlevere centrale dokumenter med advarsler om de 85 unge kvinder med formodede bivirkninger af HPV-vaccinen, bekræfter blot forestillingen om et autoritært og lukket system.

18) Sundhedsstyrelsens forsømmelser skader tusindvis af patienter

Sundhedsministerens plan om en omfattende ændring af Sundhedsstyrelsen giver forhåbentlig anledning til, at denne omfattende og meningsløse psykiatrisering af fysisk syge, herunder også HPV-vaccinerede piger med bivirkninger, stoppes.

Debatindlæg af Hanne H. Rasmussen

19) Pigerne skal tages alvorligt

Det er bekymrende, at vi har et system, der ikke tager læger som Louise Brinths bekymring om en sammenhæng alvorligt. Allerede ved den første skrivelse burde Sundhedsstyrelsen pr. automatik skærpe sin bevågenhed om vaccinen.(…) Derfor kan vaccinationsprogrammet med HPV-vaccinen ikke fortsætte, før vi har afdækket, om det er rigtigt eller ej.

Samina Shah, folketingskandidat for De Konservative

20) Den hysteriske patient

Da jeg så TV2’s dokumentar “De vaccinerede piger”, tænkte jeg på episoden igen. Det er 12 år siden, men følelsen af afmagt over at blive afvist med henvisning til, at man ikke var rigtig klog, kan jeg stadig huske. At de to læger på Hvidovre Hospital ikke havde ret, var sådan set en ringe trøst, det resulterede i, at der gik flere måneder til og yderligere gener, før jeg fandt en bedre læge, der kunne stille en diagnose og specialimportere en behandling.

TV2 klip:

21) Interview med Overlæge Jesper Mehlsen på TV2 News (5.16 min)

22) To bivirkningsramte piger interviewes i Go’morgen Danmark (3.42 min)

SENESTE ARTIKLER

Logo

Abonner på vores Nyhedsbrev –
Subscribe to our Newsletter