fredag, 4. oktober - 2024
ForsideHPV-vaccinenHPV-vaccine eller ej?

HPV-vaccine eller ej?

Er du i tvivl om HPV-vaccinen? Så er du langt fra den eneste, der har stået i den situation.
I et eksklusivt interview fortæller moderen Annie om det svære valg, der skulle træffes i 2013 på vegne af hendes datter, Sofie.

I sommeren 2013 stod familien Nielsen overfor et stort valg. Skulle deres 12-årige datter have HPV-vaccinen eller ej? På det tidspunkt var der begyndt at komme artikler frem i medierne om, at ”400.000 kvinder var i fare for at få bivirkninger fra HPV-vaccinen”. Annie havde godt bidt mærke i det, men Sofie var jo en rask og aktiv pige, der både gik til håndbold, fodbold og gymnastik flere gange ugentligt. Hun havde godt nok lidt allergier og bronkitis deraf, men alt var jo under kontrol.

I familien snakkede de derfor lidt frem og tilbage, om Sofie skulle have vaccinen eller ej, med risiko for at få de her bivirkninger.

Dagen kom, hvor Sofie skulle til lægen for at få MFR2-vaccinen. I den sammenhæng tilbød de, at hun også kunne få HPV-vaccinen. Annie spurgte sygeplejersken om de bivirkninger man kunne få ved vaccinen, og som hun havde læst om i medierne. Til det fik hun at vide, at mange piger ikke fik bivirkninger, andet end svie og smerte på injektionsstedet samt muligvis lidt feber dagene efter, som ved enhver anden vaccine. Så Annie gjorde som de fleste andre forældre dengang, og hoppede med på vognen. For hvis Sofie fik det skidt, kunne de jo altid nøjes med det første stik.

Sofie fik MFR2-vaccinen i venstre arm og dernæst HPV-stikket nøjagtigt samme sted. Kort efter det sidste stik besvimede hun, fik kramper og rullede ukontrollerbart med øjnene. Hun lå på briksen i en halv time, inden hun kom nogenlunde til sig selv igen, så de kunne forlade lægepraksissen og køre hjem, for igen at få hende ned at ligge. Hun var stadig svimmel, havde hovedpine og en meget opsvulmet venstre overarm. I månederne efter fik hun kolik-agtige mavesmerter og svimmelhed, som de to første symptomer kort efter.

”Men de symptomer regnede jeg ikke for at skulle være starten på bivirkningerne ved vaccinen, og regnede med, at det nok var fordi, at Sofie et par måneder forinden havde fået sin første menstruation – og at det måske kunne skyldes den uregelmæssige cyklus i starten”.

Der skulle senere vise sig at komme flere komplikationer og bivirkninger til, hvor Annies alarmklokker ringede, og hun begyndte at søge oplysninger på nettet. Ud fra Sofies mange bivirkninger fandt Annie frem til flere historier om HPV-skadede piger, som havde oplevet præcis det samme.

Sofies bivirkninger dækkede over nakkesmerter, fastlåste led i knæ, balancebesvær (hvor ben/knæ kunne føles som gele og benet mistede balancen), kraftig hovedpine, enorm træthed, lysfølsomhed, koncentrations- og hukommelsesbesvær, kroniske mavesmerter, svimmelhedsanfald og kvalme på daglig basis, hjerteflimmer, følelsesforstyrrelser i hænder/fingre/tæer, som alt sammen kom snigende inden for det første års tid efter det første og eneste HPV-stik.

Annie fortæller videre om hvordan denne nye mistanke blev modtaget i sundhedsvæsenet: ”Vi blev afvist og grint af ved vores praktiserende læge vedrørende vores mistanke om HPV-vaccinens bivirkninger. Tre gange nævnte vi det overfor lægen, inden jeg satte foden ned, og ville have min datter udredt”.

På det tidspunkt var der gået to år og de fem HPV-centre var i mellemtiden blevet oprettet. Lægen sendte en henvisning til Viborg Børn og Unge Klinik, hvor de efter nogle måneder kom til en ”udredningssamtale”. Det vil sige, hvor de blev interviewet en times tid og derefter fik en halv times manuel blodtryksmåling med manchette, hvor Sofie med minutters mellemrum skulle rejse sig fra liggende stilling til stående. Så fik hun taget blodprøver, og fik til sidst tilbudt en udredning i form at et team bestående af en psykolog, fysioterapeut og sygeplejerske for videre behandling.

Annie grinte og takkede nej. Hun bad i stedet om en fyldestgørende udredning af Sofie, da hendes symptomer ikke var psykisk betingede, men fysisk.

Men efter mange års kamp i sundhedsvæsenet står familien stadig samme sted, som før de kom til HPV-centeret: Hverken uden ordentlig udredning eller behandling til Sofie, der dagligt må døje med bl.a. træthed, besvimelser, hovedpine og mavesmerter.

Annie og Sofie er opdigtede navne, de rigtige navne er redaktionen bekendt med.

Har du en historie eller nogle oplevelser, som du gerne vil dele, så er du velkommen til at kontakte os.

SENESTE ARTIKLER

Logo

Abonner på vores Nyhedsbrev –
Subscribe to our Newsletter